Türkiye’de özellikle son dönemlerde Suriyeli Mülteciler üzerinden, sosyal medya mecraları başta olmak üzere hayatın hemen hemen her alanında tartışmalar yaşanıyor. Peki yaşanan olayların Türkiye ekonomisine etkisi ne, Dış yatırımcı açısından ne gibi riskler barındırıyor, Arap düşmanlığının Türkiye’ye ne gibi zararları var? TV 100 Yazarı ve Finans Analisti İslam Memiş, Arap düşmanlığının arkasındaki sinsi planı TV100'deki köşesinde değerlendirdi.
" Arap düşmanlığı çok yönlü değerlendirilmeli!"
Finans Analisti İslam Memiş, son aylarda artan Arap düşmanlığı ile ilgili konunun tek yönlü değil çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Yanlışımız Türkiye’ye göç edenleri düzensiz, çoğunun kayıt dışı ve seçici olmamamızdı. Gelişmiş ülkelerdeki gibi yapamadık, beceremedik. Bu yanlışın faturasını da ağır ödüyoruz. Ben dahil düzensiz göçmen konusundaki rahatsızlıkta toplumun tamamı haklı. Çünkü her toplumda olduğu gibi onların da içinde yaramazlar var. Son aylarda kayıtsız göçmenlerin geri yollanmasında başarı sağlanıyor. Ancak iş işten geçti. İşler o kadar karıştı ki, gerçek turistler ile göçmenler birbirinden ayırt etmeksizin aynı torbaya koyuldu. Bu da bize pahalıya patlayacak. Turizm geliri, iş gücü, dış politika, itibar noktasında eksi yazacak.” şeklinde konuştu.
Arap düşmanlığındaki amaçlar!
Memiş, Arap düşmanlığı yapılmasındaki amaçları Toplumsal kaos, ekonomik darbe, Türkiye’yi Ortadoğu bataklığından çıkarmamak ve Arap ülkelerle iş birliği yapmamak şeklinde sıraladı.
Toplumsal kaosun ufak tefek sürtüşmelerle başlayacağını belirten Memiş, “Kavgalarla devam eder, cinayetler olur. Dünya basını da Türkiye’yi ırkçı olarak ilan eder. Öyle ya, dünyada İslam düşmanlığına ses çıkaran nadir ülkelerden biri Türkiye. “Bak asıl ırkçı sizsiniz” diyecekler.” İfadelerini kullandı.
Türkiye’nin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirdiğini ve milyon dolarlık anlaşmalar imzaladığını hatırlatan Memiş, sözlerine şu satırları ekledi “Uzun vadeli milyonluk anlaşmaların milyar dolarlık anlaşmalara dönüşeceği bir süreç. Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak bu anlaşmaları bozmak, ilişkilerin bağını kesmek onlar için kritik öneme sahip. Arap ülkelerinin zenginleri Türkiye’ye gitmesin, paralarını orada harcamasın, Türkiye hariç tüm ülkelere gitsinler mücadelesi var. Turizme katkı vermesinler, Türkiye’den ev almasınlar, iş kurmasınlar, yatırım yapmasınlar mücadeleleri var. Müslüman ülkeler bir olmasın, ilişkileri bozuk, düşman olsunlar mücadeleleri var. Türkiye, turizm gelirini artırmasın, güvensiz bir ülke olsun, Ortadoğu bataklığında kalsın, birikimlerini çatışmalara, silahlara, yardımlara harcasın mücadelesi var.”