Günü gelmeden araç muayenesi yapmak istediğiniz takdirde istediğiniz muayene istasyonuna giderek aracınızı muayene edebilirsiniz. Yani tarihinden önce araç muayenesi yaptırmak mümkündür. Muayenesiz araçların trafiğe çıkması yasaktır.
Aracınıza göre muayene dönem standartları şu şekildedir:
- Özel ve resmi otomobiller ile her çeşit römorkları için 3 yaşını doldurduğunda ilk muayeneye katılması gerekir. Bu muayeneler 2 yılda bir şeklinde devam etmelidir.
- Lastikli tekerlekli traktörler için 3 yaşını doldurduğunda ilk muayeneye katılması gerekir. Bu muayeneler 3 yılda bir şeklinde devam etmelidir.
- İki veya üç tekerlekli araçlar ile her çeşit römorkları için 3 yaşını doldurduğunda ilk muayeneye katılması gerekir. Bu muayeneler ise 2 yılda bir şeklinde zorunlu olarak devam etmelidir.
- Diğer motorlu taşıtlar ile her çeşit römorkları için her yıl muayeneye katılması gerekir.
Araç Muayenesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç muayene durum sorgulama işlemi plaka üzerinden yapılacak sorgulamalar için e- Devlet üzerinden yapılabilir. Araç plaka no ve araç muayene rapor numarası ile e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Başka bir yol ile sorgulama yapacak iseniz araç muayenesinin yetkili kuruluşu TÜVTÜRK üzerinden araç muayenesi sorgulamasını yapabilirsiniz. Ayrıca TÜVTÜRK veya e-Devlet üzerinden eğer ki borcunuz bulunuyorsa bu borcu da görebilirsiniz.
Araç Muayene Gerekli Evraklar Nelerdir?
Araç muayenesi için istenen belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanması halinde eğer araçta da herhangi bir kusur bulunmuyorsa sorunsuz bir muayene işlemi yapmanıza olanak sağlar. İstenen bu evrakların eksik veya doğru olmaması halinde muayeneniz başlamaz ve randevunuz da iptal olur. Dolayısıyla da ileri bir tarihe tekrar randevu almak durumunda kalırsınız ya da size başka bir randevu tarihi verilir. Araç muayenesi için istenen belgeler şunlardır:
- Kimlik Belgesi
- Nüfus Cüzdanı veya Pasaport
- Araç Ruhsatı
- Vekalet Belgesi (Muayene edilecek araç başkasının ise noterden alınan belgedir.)
- Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi
- Fenni Muayene İzin Belgesi (Aracın herhangi bir vergi veya ceza borcu olmadığına dair kanıt niteliği taşıyan belgedir.)
- Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi
- Eğer ki aracınızı sonradan LPG’li yaptırdıysanız bu durumu ruhsata işletmek zorundasınız. Böyle bir durum halinde ruhsatınızı güncellemeniz gerekir. Aksi takdirde aracınızı muayene ettiremezsiniz.
- Gaz Sızdırma Raporu (LPG’li araçlar için geçerlidir ve muayene gününden en fazla 30 gün önce alınması gerekir. 30 günden daha eski olan raporlar geçersizdir.)
Araç Muayenesinde Yangın Tüpü Gerekli Mi?
Muayenede yangı tüpü bulunmayan araç hafif kusurlu sayılır ama aracın muayeneden geçmesine engel değildir. Yine de kusursuz bir muayene geçişi için aracınızda yangın tüpü bulundurmalısınız. Motosiklet ve lastik tekerlekli traktörlerin yangın tüpü bulundurması kusursuz bir muayene için şart değildir. Hangi araçlar nasıl bir yangın tüpü taşımalı, diye merak edenler için gerekli tüp kapasiteleri aşağıdaki gibidir:
- Binek araçlar, minibüsler kamyonetler için 1 kg (en az)
- En fazla 26 kişi taşıyabilen yolcu taşıma araçları için 2 kg (en az)
- 26 kişiden fazla taşıyabilen araçlar için 6 kg (en az)
- 12 tondan daha hafif kamyonlar için 4 kg (en az)
- 12 tondan daha ağır kamyonlar için 6 kg (en az)
Tüm bu şartları sağlamayan araçlar, muayeneden hafif kusurlu olarak geçer. Yani araç muayenesi için araçta yangın tüpü bulundurulması zorunlu değildir ama kusursuz geçişi engeller. Ayrıca madde 31/1-a yasasına göre, motosiklet ve lastik tekerlekli traktörlerin haricinde, araçta yangın tüpü bulundurulmaması üzerine ceza yazılabilir. Eğer ki bulundurulan tüp kapasitesi, yukarıda belirtilen şartlara uymuyorsa da ceza yazılabilir.
Araç Muayene 2022 Ücreti Ne Kadar?
2022 yılında araç muayene fiyatları %36 oranında zamlandı. Belirli bir düzenle yapılması gereken araç muayenelerinin 2022 yılı ücreti şu şekildedir:
- Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör için 252,48 TL
- Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı ve römork ve yarı römork için 507,40 TL
- Otobüs, kamyon, tanker ve çekici için 685,58 TL
Muayene Gecikme Cezası Var Mı?
Araç muayenesi gecikme bedeli geciken ve ödenmeyen her ay için ödenecek araç muayene ücretinin %5’idir. Muayene gecikme cezası, tam olarak muayene tarihi geçtiği andan itibaren kesilmeye başlanır.
Muayene Ağır Kusurlar Nelerdir?
Muayenede ağır kusurlu araçlar muayeneden geçemezler ve bu kusurları düzeltmeleri adına ileri bir tarihe randevuları ertelenir. Ertelenen muayene için herhangi bir ücret ödenmez; ancak sorunlar düzeltilmezse araç sahibi trafikten men edilir. Ayrıca trafik cezası da kesilir. Kusursuz bir araç muayenesi için tüm bu sorunlar giderilmeli, yangın tüpü gibi hafif kusur sayılan faktörler de çözülmelidir. Hafif kusurlu araç, araç muayenesinden geçebilir; ancak ağır kusurlu araç geçemez. Muayenede ağır kusurlar şu şekildedir:
- Eski, yıpranmış, okunmayan ve geçersiz araç ruhsatı olması
- Plaka olmaması
- Araç özelliklerinde değişiklik olması (renk, kategori, koltuk sayısı gibi)
- Frenlerde sorun olması
- El freninde sorun olması
- ABS sisteminde sorun olması
- Direksiyon sisteminde sorun olması
- Rot kollarında sorun olması
- Cam ve aynalarda sorun olması
- Sinyal sisteminde sorun olması
- Süspansiyon sisteminde sorun olması
- Rotil sisteminde sorun olması
- Yaylarda sorun olması
- Lastiklerde sorun olması
- Jantlarda sorun olması
- Debriyaj sisteminde sorun olması
- Emniyet kemerlerinde sorun olması
- Yakıt sisteminde sorun olması