TÜVTÜRK ülkemizin her şehrinde bulunan bir araç muayene istasyonudur. Her vatandaş vakti geldiğinde araçlarını muayeneye sokmalıdır. Muayeneye girecek araçlar için daha öncesinde randevu almak gereklidir. Bu randevu işlemleri ise çok kolay bir şekilde internet üzerinden halledilmektedir. Kişilerin muayene randevularını iptal etmek için tek ihtiyaçları olan şey internettir. TÜVTÜRK internet sitesine giriş yapıp araçla ilgili bilgileri yazdıktan sonra ekranda çıkan iptal etme seçeneği ile oldukça basit bir şekilde TÜVTÜRK araç muayene iptali gerçekleşir. Dileyen kişiler iptal etmek yerine randevularının gün ve saatlerini başka bir zamana göre güncelleyebilirler.
Araç Muayene İptali Yapılmazsa Ne Olur?
Eğer TÜVTÜRK’ten aldığınız muayene randevusuna gidemeyecekseniz, geç olmadan söz konusu randevunuzu iptal edilmeli. Eğer elinizden olmayan nedenlerden dolay araç muayene randevusu iptali yapılmazsa, ilk etapta herhangi bir sorun yaşamazsınız. TÜVTÜRK randevu iptalinin herhangi bir maddi cezası yoktur.
Fakat TÜVTÜRK üzerinden bir sene içerisinde yalnızca 3 defa randevu talebi oluşturulabilir. Eğer bu hakkınızı doldurursanız, o yıl bitmeden yeni randevu talebi oluşturamazsınız.
Araç Muayene Randevusu Alma İşlemi Nasıldır?
Araç muayene randevusu alma aşamaları;
- Plaka bilgilerinizi ve randevu almak istediğiniz ili seçiniz.
- Aracınınız türünü seçiniz.
- Ne tür hizmet almak istediğinizi seçiniz.
- Randevu tarihinizi seçiniz.
- Son muayene geçerlilik tarihini giriniz.
- Muayene yaptırmak istediğiniz istasyonu seçiniz.
- Muayene saatinizi belirleyiniz.
- Randevuyla ilgili iletişime geçilmesi için gerekli bilgileri giriniz.
Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler
Türkiye'de zamanı geldiğinde araçların TÜVTÜRK muayene istasyonlarına götürülüp muayene edilmeleri zorunludur. Muayeneye gidecek araçlar için ise daha öncesinden muayene randevusu almak gereklidir bazı koşullarda ise kolaylıkla araç muayene iptali yapılabilir. TÜVTÜRK muayene randevusu alınırken gerekli bazı evraklar vardır. Bu evrakların tam olması çok önemlidir
- Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi)
- Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.
- Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen "EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge" (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.
- Trafik Sigortası
- Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. "Trafik Sigortası" tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir.
- Vekalet Durumu
- Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz.
- T.C Kimlik no'sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.
- LPG/ CNG Araçlar
- Muayeneye gelirken LPG/ CNG tankının üzerinde yer alan etiketteki okunur olması gerekmektedir.
- LPG/ CNG tadilatı sonrası muayenelerde ‘yakıt sistemi montaj belgesi’ ile gelinmesi gerekir.
- LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız”kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.
- İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur.
Tadilat Yapılan Ve Tadilat Sonrası Muayene Edilecek Araçlar İçin Gerekli Evraklar
Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:
Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları Tadilat sonrası muayene onaylandıktan sonra, gerekli tüm evraklarla birlikte "Trafik Tescil Büroları"na gidilerek, araç üzerinde yapılan değişikliğin mutlaka bildirilmesi ve tescil kayıtlarına işletilmesi gereklidir. Sadece randevuyla hizmet veren istasyonlarımızda Tadilat Sonrası Muayene hizmeti için randevu alınması zorunludur.
Yukarıda belirtilen tüm belgelerin asılları getirilmelidir.
Araçlarda Muayene Çeşitleri Nelerdir?
Araçların periyodik muayenelerinin yanı sıra başka muayeneleri de bulunmaktadır. Araçlarda muayene türleri:
- Periyodik araç muayenesi
- Tadilat sonrası muayene
- Tespit muayenesi
- Egzoz gazı emisyon ölçümü
- Zorunlu muayene ve yola elverişlilik muayenesi şeklinde gruplandırılmaktadır.
.