Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılında İzmir, Antalya ve Pamukkale’de pilot uygulama olarak başlattığı gece müzeciliği projesi, bu yıl da Antalya’daki antik kentleri akşam saatlerinde ziyaretçilere açtı. Kentteki alanlarda 1 Ekim’de, Side Antik Kenti’nde ise 15 Ekim itibarıyla sona eren sezon boyunca binlerce yıllık yapılar özel aydınlatmalarla ön plana çıkarıldı; gündüz sıcaklarından kaçan yerli ve yabancı turistler tarihi dokuyu yıldızların altında keşfetti.
Hangi antik kentler gece ziyaretine açıldı?
Patara, Side ve Aspendos antik kentlerinin yanı sıra Alanya Müzesi ile Likya Uygarlıkları Müzesi de gece saatlerinde kapılarını açtı. Perge, Phaselis, Olympos, Myra ve Limyra antik kentleri de uygulama kapsamındaki alanlar arasında yer aldı. Rusya, Almanya ve Polonya başta olmak üzere çok sayıda ülkeden gelen turist bu alanlarda tarihin içinde yürüme deneyimi yaşadı.
Patara’da restore edilen fener ve 2.000 yıllık su hattı
Antalya Valisi Hulusi Şahin, projeyi hayata geçiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ederek uygulamanın ziyaretçilerden yoğun ilgi gördüğünü vurguladı. Şahin’in özellikle dikkat çektiği gelişme, Patara Antik Kenti’ndeki restorasyon çalışmalarıydı. Antik deniz feneri, Valilik tarafından aslına uygun biçimde yeniden yapılandırıldı; fener ve çevresindeki yol gece müzeciliğiyle uyumlu özel aydınlatmayla donatıldı.
Patara’daki bir diğer çarpıcı gelişme ise Roma Dönemi Kent Kapısı’na ait yaklaşık 2.000 yıllık su hattının yeniden işler hale getirilmesi oldu. Vali Şahin, “Arkeologlarımız 2 bin yıldır işlemeyen su hattını bağladılar. Anıtsal kapı şu an ışıklandırılarak suyu da verilerek çok özel bir görüntü oluştu” dedi.
Antalya neden gece müzeciliğine ayrı bir anlam taşıyor?
Antalya’nın deniz turizminin ötesinde konumlanmasında arkeolojik zenginliği belirleyici bir etken. Vali Şahin bu gerçeği rakamla ortaya koydu: “Dünyada bu kadar antik kenti olan başka bir şehir yok. 200'ün üzerinde antik kenti olan bir tarih ve açık hava müzesine sahip Antalya’dan bahsediyoruz.” Gece müzeciliği bu potansiyeli değerlendirmek açısından çift işlev görüyor: Hem ziyaretçi ilgisini arkeolojik alanlara yöneltiyor hem de gündüz sıcaklıklarının gezmeyi zorlaştırdığı yaz aylarında daha konforlu bir ortam sunuyor.
Sonraki hedef: Phaselis
Şahin, ışıklandırma projelerinin Antalya’daki diğer antik kentlere de yaygınlaştırılacağını belirtti. Gündemdeki bir sonraki durak Phaselis. Olympos ve Side’de tamamlanan ziyaretçi karşılama merkezlerine diğer antik kentlerde de birer ikişer ekleme yapılacağı aktarıldı.





