Bilim

Zombi Güneş, Dünya için tehlike saçabilir! Gezegenleri paramparça ediyor…

Bilim insanları beyaz cüceleri incelemeye devam ederken, bu durumun gezegenleri parçalayabileceği ortaya çıktı. Bilim insanları, "Önceki araştırmalar, asteroitler, uydular ve gezegenler beyaz cücelere yaklaştığında, bu yıldızların devasa yerçekiminin bu küçük gezegensel cisimleri gittikçe daha küçük parçalara ayırdığını göstermişti" açıklamasında bulundu.

Abone Ol

Berfin Bitirim-Muhabir

Beyaz cüce yıldızların incelenmesinin ardından bilim insanları Dünya'nın geleceği için endişelendirici bulgularla karşılaştı. Beyaz cüce en basit anlamıyla Güneş’imizin ölümünden sonra dönüşeceği hali denilebilir.

Güneş’in bir gün kendi büyüklüğündeki tüm yıldızlar gibi kırmızı dev olacağı ve ardından çökerek bir beyaz cüceye dönüşeceği bir gerçek. Kırmızı devler kendilerinden önceki yıldızlardan çok daha fazla ısı yayarlar ve bu evrenin başlangıcı bile Dünya'yı yaşanabilirliğin ötesinde pişirmeye yeter.

Bu durumda Dünya yaşamı destekleyemeyecek olsa da, gezegenin kendisinin hayatta kalıp kalmayacağı, belki de sürgünlerin geriye dönüp bakacakları bir anıt olup olmayacağı hala merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

 TOZ PATLAMALARINDA DEĞİŞİKLİK

İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden Profesör Boris Gaensicke ve Tayland'daki Naresuan Üniversitesi'nden Dr. Amornrat Aungwerijwit, uzun yıllar boyunca üç beyaz cücenin gözlemlerini bir araya getiren bir ekibe liderlik ediyor. Her bir yıldızın parlaklığında, yutulan nesnelere atfettikleri ve bu süreçte toz patlamalarını serbest bırakan değişiklikleri keşfettiler.

ÇEKİM ALANI DAHA YOĞUN

Beyaz cüceler kendilerinden önce gelen yıldızlardan daha az kütleye sahip olmalarına rağmen, bazılarını fırlatıp attıkları için çok daha yoğundurlar ve çevrelerindeki çekim alanı çok daha yoğundur.

Aungwerijwit yaptığı açıklamada, "Önceki araştırmalar, asteroitler, uydular ve gezegenler beyaz cücelere yaklaştığında, bu yıldızların devasa yerçekiminin bu küçük gezegensel cisimleri gittikçe daha küçük parçalara ayırdığını göstermişti" ifadelerini kullandı.

Yani dünya bu beyaz cücelerin çekimine girerse parçalanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Bu süreç, yıldızları geçici olarak gizleyen toz üretir. Aynı zamanda beyaz cücelerin dış katmanlarının bileşiminde bir değişikliğe yol açarak tüketilen nesnelerin yapısını öğrenmemizi sağlar.

“AKIL ALMAZ BİR GERÇEK”

Gaensicke, "Her birkaç saatte bir beyaz bir cücenin etrafında dönen asteroitlerin, belki de uyduların ve hatta gezegenlerin enkazını tespit edebilmemiz oldukça akıl almaz bir gerçek, ancak çalışmamız bu sistemlerin davranışlarının birkaç yıl içinde hızla değişebileceğini gösteriyor" dedi. "Çalışmalarımızda doğru yolda olduğumuzu düşünsek de, bu sistemlerin kaderi hayal edebileceğimizden çok daha karmaşık” diye ekledi.

BEYAZ CÜCE NEDİR?

Beyaz cüceler, termonükleer reaksiyonların meydana geldiği aşamadan sonra orta kütleli bir yıldızın evriminden kaynaklanan küçük ama yüksek yoğunluğa sahip yaşlı bir yıldız olarak karşımıza çıkmaktadır.

Güneş ölümünün ardından beyaz cüce yıldıza dönüşecek.