Dünya

Zelenskiy, Birleşik Krallık ve NATO liderleriyle bir araya geldi

Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Londra’da bir araya geldi. NATO liderleri de görüşmeye katıldı.

Abone Ol

Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna'nın "zafer planı" için Avrupa’daki desteği artırmak amacıyla Londra’da İngiltere ve NATO liderleriyle görüştü.

Perşembe günü Londra’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Savunma Bakanı John Healey ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Amiral Tony Radakin’in katıldığı toplantıda Zelenskiy, “zafer planı”nı detaylıca ele aldı.

Fransa ve Almanya’ya Ziyaretler

İngiliz yetkililerle yapılan görüşmenin ardından Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelmek üzere Paris’e hareket etti. Ukrayna lideri ayrıca Cuma günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de buluşacak ve İtalya’ya da giderek planı görüşmeye devam edecek.

Zelenskiy’nin "zafer planı" hakkında detaylar henüz tam olarak paylaşılmasa da, Batılı müttefiklerin 2022’deki Rusya işgalinden bu yana düşündüğü kararların hızla alınmasına dair çağrıları içerdiği biliniyor. Planın başlangıçta bu hafta sonu Almanya’da yapılması planlanan Batılı liderler ve savunma bakanları toplantısında sunulması bekleniyordu, ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın yaklaşan Kasırga Milton nedeniyle ABD’de kalacağı için toplantı ertelendi.

Rusya ile yaklaşık 1.000 gündür devam eden savaşta Ukrayna, Batı’nın askeri ve mali desteğine büyük ölçüde bağımlı. Ancak Zelenskiy, donör ülkelerdeki siyasi değişikliklerden dolayı bu desteğin tehlikeye girebileceğinden endişe duyuyor. Bu nedenle Ukrayna, yerli silah sanayisini güçlendirmeye çalışıyor ve savaş için daha fazla kaynak toplamayı hedefliyor. Bu kapsamda, Ukrayna parlamentosu Perşembe günü ülkedeki “askeri verginin” %1.5’tan %5’e çıkarılmasını öngören bir tasarıyı ikinci okumada kabul etti.