Dünya

Yunanlı askerlerin soruşturması genişletildi

Abone Ol

Batuhan Gülşah/Atina

Edirne’de askeri yasak bölgeye girmelerinin ardından yakalanan Yunanistan ordusuna mensup 2 asker, gözaltında alındıkları jandarma komutanlığında çelişkili ifadeler verdi.

Gözaltındaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen askerler, savcılıkta da farklı beyanlarda bulundu. Bunun üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma, askerlerin çelişkili beyanları nedeniyle genişletildi.

Öte yandan cep telefonu ile görüntü çektikleri de belirlenen askerlerin üzerinde bulunan 3 cep telefonu incelenmek üzere ilgili birimlere gönderildi.

CASUSLUK DEĞİL SINIR İHLALİ

Ayrıca, Türkiye sınırını ihlal eden 2 Yunan askerinin tutuklanmasının ardından çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Askerlerin casusluk faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı gündeme gelmişti. Ancak Yunan basınında ordu kaynaklarından alınan bilgilere göre paylaşılan haberlere göre durum böyle değil. Söz konusu bilgiler doğrultusunda askerler sadece sınır ihlali nedeniyle yargılanacak, casusluk faaliyetleri yargılama kapsamına girmeyecek.

DOSTANE ATMOSFER

Yunan medyasında pek çok uzman görüş bildirerek, Türkiye’nin 8 FETÖ teröristinin iadesi için 2 Yunan askerini kullanacağını öne sürmüştü. Yunanistan kaynaklarına göre bu durum doğru değil. Tam aksine, görüşmeler “pazarlık ortamında” değil, dostane çerçevelerde sürüyor. Bununla birlikte, Yunanistan Savunma Bakanlığı yetkilileri verdikleri demeçlerde “Kısa sürede çocuklarımızın ülkeye döneceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. İki tarafın yetkililerinin de şimdiye kadar tahrik edici demeçler vermemiş olması, sürecin daha ılık bir ortamda devam etmesinin temel nedeni olarak gösteriliyor.