Ekonomi

Yunanistan, National Bank'taki hisselerini 727 milyon Avroya satmaya başladı

Yunanistan, Ulusal Banka'daki %10'luk hissesini satışa çıkararak borç krizi sonrası yapılan devlet yardımları sonrası bankaların özelleştirilme sürecini tamamlamayı hedefliyor.

Abone Ol

Yunanistan'ın bankacılık kurtarma fonu olan HFSF (Hellenic Financial Stability Fund), satış fiyat aralığını 7,30 ile 7,95 Euro arasında belirledi. Bu satıştan 727,2 milyon Euro elde edilmesi bekleniyor ve satış süreci 2 Ekim'de tamamlanacak.

Bu satışla birlikte devletin bankacılık sektöründeki varlıklarından kısmen çekilmesi devam ediyor. Ancak hükümet, Ulusal Banka'da %8,4'lük bir payını elinde tutmayı sürdürecek. Bu durum, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen çeşitli çıkışların ardından, Yunanistan'ın 2009 borç krizinden sonraki toparlanmasını sembolize ediyor. Devlet, Eurobank, Alpha Bank ve Piraeus Bankası'ndan tamamen çekilmiş durumda.

Bu yılın başlarında Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarının 2008'den bu yana ilk kez hissedarlara yıllık temettü ödemesine izin vermişti. Avrupa Komisyonu'na göre Yunan ekonomisinin 2025 yılında %2,3 büyümesi bekleniyor ve bu oran euro bölgesi ortalamasının üzerinde.