Merve Dere/Muhabir
Son araştırmalar, yüksek kan şekeri seviyelerinin donmuş omuz, karpal tünel sendromu ve Dupuytren hastalığı gibi bağ dokusu rahatsızlıklarına neden olabileceğini göstermektedir. İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı çalışma, bu bağlantıyı doğrulamıştır.
Araştırmacılar, 370.000 katılımcının genetik verilerini analiz ederek hiperglisemi (kontrolsüz yüksek kan şekeri) durumunun bu hastalıkları geliştirme riskini artırdığını bulmuşlardır. Donmuş omuz, karpal tünel sendromu, Dupuytren hastalığı ve tetik parmak gibi rahatsızlıkların hiperglisemi ile ilişkilendirildiği gözlemlenmiştir.
EKLEM VE BAĞ DOKULARINDA ZARARA YOL AÇABİLİR
Çalışma, hipergliseminin vücutta ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) adı verilen maddelerin birikmesine neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bu AGE'ler, proteinler, yağlar ve DNA ile şekerlerin karışması sonucu oluşur ve tendonlar, eklemler ve bağ dokularında hasara yol açabilir.
Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Harry Green, çalışmanın sonuçlarını "Uzun vadede yüksek kan şekeri seviyelerinin bu tür üst ekstremite rahatsızlıklarına neden olduğunu gösteriyoruz. Artık bunları diyabet komplikasyonları olarak sınıflandırabiliriz. Diyabet hastalarını tedavi eden klinisyenlerin bu komplikasyonlara dikkat etmesi önemlidir, böylece en etkili tedavi yöntemlerini belirleyebilirler." şeklinde özetlemiştir.