Ülkemizde yöresel hüviyetiyle öne çıkan o kadar çok lezzetimiz var ki emin olun sayısını ben bile tahmin edemiyorum. Bulundukları bölgede bu yöresel ürünleri üretenler, aynı zamanda kendi açtıkları hesaplarla sosyal medya üzerinden tüm Türkiye’ye de bu ürünlerin satışını yapıyor.
Yöresel ürünler konusunda faaliyette olan kişiler, benimle iletişime geçerek kendi ürettikleri sağlıklı ve yöresel ürünleri aracısız halka ulaştırılması konusunda yardım istiyor. Ben de bu konuyu ziyadesiyle önemsediğimden, onları siz değerli okuyucularımla tanıştırıyorum. Birçoğunun yerine gidemiyorum belki ancak numune gönderenleri inceliyor ve kendi tecrübelerime güvenerek karar veriyorum. Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum, bu ürünleri satın alırken direk üretici olmasına dikkat edelim lütfen. Bugün size 3 yerel üreticiden bahsedeceğim.
Fıstıkçı Şahap Bey
1900’lü yılların başından beri Gaziantep’in ileri gelen Çekirdek ailesinin çalışmalarının bir sonucu olarak Fıstıkçı Şahap Bey firması, resmi olarak 2015’te Erkan Çekirdek tarafından kuruluyor. Ailenin büyüklerinden Cafer Çekirdek tarafından Gaziantep’in Arıl köyünde dikilen ve şu an yaklaşık 100 yaşını aşmış fıstık ağaçları sayesinde aile, büyük bir oranla fıstıkçılık yaparak geçimini sürdürüyor.
Kadıköy Erenköy’de satış mağazası
Geçen hafta İstanbul Anadolu yakasının en müstesna semtlerinden Kadıköy Erenköy’de yeni açılan bir kuruyemiş ve tatlı dükkânına uğradım. Gaziantepli Çekirdek ailesinin 3. kuşak temsilcilerinden Erkan Bey ile bu mekânda görüştüm. Gaziantep’ten taze taze getirilen nefis baklava ve tatlı ürünleri, orada yapılan katmer ve başta fıstık olmak üzere envaı çeşit kuruyemişler, fıstıklı, cevizli lokumlar, sucuklar vs. ile dolu dolu bir dükkân. Bu lezzetlere bakarak yemeden bile doymuş oluyorsunuz. Burada lezzetli tatlar eşliğinde menengiç kahvesi, çay ve diğer içeceklerle bir kafe hizmeti de sunuluyor. Fıstıkçı Şahap Bey’in üretimi ve fabrikası Gaziantep’te bulunuyor. Fıstıkçı Şahap Bey firması, Gaziantep’teki fabrika satış mağazasından sonra Kadıköy Erenköy’de bu şekilde ilk satış mağazasını da açmış oldu.
Ürünler Gaziantep’in Arıl köyünde üretiliyor
Çekirdek ailesinin 2. kuşak temsilcilerinden Vahit Çekirdek ve 3. kuşak olarak da Erkan Çekirdek aile adına bu çalışmaları yürütüyor. Ailenin 3. kuşak temsilcisi ve Fıstıkçı Şahap Bey firmasının kurucusu Erkan Çekirdek, dükkanlarında satışını yaptıkları ürünlerden fıstık dahil birçok ürünü kendi bahçelerinde bizzat kendi ailesinin yetiştirdiğini söylüyor. Yani markanın satmış olduğu tüm fıstık çeşitleri, zeytinyağları, zeytin çeşitleri ve birçok yöresel ürün kendi bahçelerinden müşterilere sunuluyor. Fabrika ve satış mağazası Şehitkâmil Gaziantep’te bulunuyor. Şimdilik tek şube ise Kadıköy Erenköy’de ama yakında şube sayısını artıracaklarını da sözlerine ekliyor.
Honey Leaves balı
Honey Leaves balı, Subaşı ailesi tarafından, Türkiye’nin en yüksek yaylalarından, Bitlis ilinin 3 binin üzerinde rakımı olan Hizan Yaylası’nda, yaklaşık 2500 farklı çiçekten beslenen arılar tarafından el değmeden ve hiçbir katkı maddesi olmadan tamamen doğal olarak üretiliyor.
Honey Leaves’ın hikâyesi
Bal markasının temsilcisi Ubeydullah Subaşı ile İstanbul Bakırköy’de yeni taşındıkları ofislerinde görüştüm. Ubeydullah Beyin mensubu olduğu, bölgede maneviyatıyla tanınan Subaşı ailesi, 1800’lü yılların başlarından beridir her derde deva olan bu balı, el değmemiş bu coğrafyada üretiyor. Ayrıca Subaşı ailesinin uzun zamandır, Bitlis’in Hizan yaylalarındaki binlerce çiçek türünden elde ettikleri bu bal, zamanla tüm bölge halkının vazgeçilmez bir şifa kaynağı haline geliyor. İlk dönemlerde, teknoloji henüz gelişmemiş, sanayi devrimi yapılmamış ve topraklar suni gübre ve zirai ilaçlarla tanışmamışken, balın daha bir kaliteli şekilde üretimi zaten mümkün idi. Ancak Teknoloji geliştikçe bozulması düşünülen bu kalite, yüksek rakımlı ve engebeli coğrafya nedeniyle ilk günkü doğallığını hala koruyabiliyor. Ubeydullah Bey, ailesinden miras kalan bu şifa kaynağı balı önceleri yalnızca akrabalar ve dostlarıyla paylaşırken şimdilerde tüm ülkenin hizmetine sunmak için çalışmalar yapıyor. Dünyanın en prestijli uluslararası yarışmaları ve laboratuvarlarından belgeler alarak balının kalitesini bir anlamda da tescillemiş. Honey Leaves ABD’de, The Center For Honeybee Research Asheville N.C’nin her yıl düzenlediği organik bal yarışmasında Ortadoğu birincisi seçiliyor. Ayrıca Honey Leaves balının beslendiği bölgeye özgü binlerce çiçekten 400 tanesi bugün ilaç sanayinde de kullanılıyor.
2 bin rakımlı Hizan Yaylası’nda üretilen bal
Türkiye’nin yüksek rakımlı ve belki de hiç el değmemiş Hizan yaylaları çok zengin bir çiçek çeşitliliğine sahip. Bu yükseklikte bulunan yaylalara çıkan yollar çok az olduğundan, Honey Leaves’in kovanlarını çoğunlukla binek hayvanları taşıyor. Dolayısıyla Orta Doğu’nun belki en kaliteli balını üreten arılar, modern dünyanın negatif etkilerinden uzak bitkilerle besleniyor. Honey Leaves balının diğer bir özelliği, organik balın üretileceği kovanlar kesinlikle boyanmıyor ve naylon örtüler ile kapatılmıyor. Bu sayede Honey Leaves ürünleri tüm sene boyunca güneşin altında bekleyerek zamanla kimyasal ve inorganik maddelerin bulaşmasının önüne de geçmiş oluyor. Yine kovanlarda çiviler ve teller yerine tamamı paslanmaz krom ve çelik malzemeler kullanılıyor. Türkiye’nin ve Hizan’ın gözde bal markası Honey Leaves ürünlerinde kesinlikle sanayi mumu (parafin) kullanılmıyor ve çerçeveler tamamı ile arının kendi ürettiği doğal mumlarla işleniyor. Kovanların yerleştirildiği bölgede ekili alanlarda zirai ilaçlama ve suni gübreleme de yapılmıyor.
Elif Altuntaş
1986’da İstanbul Beykoz’da doğan Elif Altuntaş, 20 yıllık Tip1 diyabet geçmişine rağmen bugün büyük bir başarı yakalayarak şeker hastalarının yiyebileceği pastalar ve tatlılar yapıyor. Eşinin işi nedeniyle ülkemizin bir çok bölgesinde yaşayan Elif Hanım, yöresel mutfaklara da çok hakim olup yaptığı pasta, tatlı ve yemekleri @_elifinkalbi Instagram hesabında reçeteleri ile birlikte paylaşıyor ve satışını yapıyor.
Şeker hastalarına pasta ve tatlı
Türkiye’de şeker hastalarına pasta ve tatlılar yapabilen nadir şeflerden biri olarak görülebilecek olan Elif Hanım, karbonhidrat sayımı yapmak kaydıyla diyabetik ürünler üzerinde çok çalışmış ve insülin direncini artırmayan pasta ve tatlılar yapmayı başarabilmiştir. Aynı zamanda Elif Hanım, İDF (1 ünite insülinin etkilediği ya da düşürdüğü kan şekeri miktarı) değeri hesaplamanın eğitimini almış ve bu sayede de kendi diyabetini de kontrol altına almıştır. Bir pasta ustası olarak hayalini gerçekleştirdiğini söyleyen Elif Hanım aynı zamanda bir çocuk annesidir.
Kendi dükkânını açmak istiyor
Çalıştığı işletmeler ve sosyal çevresinde, becerisi ve çalışkanlığı ile takdir gören Elif Şef, aynı zamanda Instagram üzerinden satışını yaptığı ürünlerin tamamını kendi eliyle evinde yaptığını ve bu yüzden çok sevildiğini ve lezzetli olarak görüldüğünü ifade ediyor. Çok yeni olarak taşındığı Trabzon ilinde, kısa bir sürede çok iyi bir çevre edinip siparişler almaya başlamış bile. Şimdiki hayali ise yöresel lezzetler üzerine pasta, tatlı ve diyabetik ürünlerin satışı olan bir mekân açmak.
Son olarak bu türden hastalığı olanlar için Elif Altuntaş, “Diyabetin sembolü olan mavi kalpler için söylemek istediğim tek şey, diyabet engel değildir, engel insanın zihnindedir, hayalimi gerçekleştirerek bir ilki başardım, siz de başarabilirsiniz hayal edin ve yapın” demektedir.