Gündem

YMG-Medipol Üniversitesi işbirliğince düzenlenen 15 Temmuz Paneli'nin Çalıştay Raporu yayınlandı

İstanbul Medipol üniversitesi İletişim Fakültesi ve YMG Yerli Medya Grubu'nca 8 Temmuz'da işbirliğince düzenlenen “15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Engellenmesinde Geleneksel ve Yeni Medya’nın Rolü” başlıklı panelin 'Çalıştay Raporu' yayınlandı.

Abone Ol

Aslında ve Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merve Şebnem Oruç moderatörlüğünde 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesinde, geleneksel ve yeni medya araçlarının darbe girişimi sırasında ve sonrasında oynadığı kritik rolü detaylı bir şekilde incelemek ve değerlendirmek amacıyla “15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Engellenmesinde Geleneksel ve Yeni Medya’nın Rolü” Çalıştayı Raporu düzenlendi.

Çalıştay'a CNN Türk’te 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananların videosu izlenerek başlandı.

MEDYA PROFESYONELLERİ, AKADEMİSYENLER, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE GAZİLER BİR ARAYA GELDİ

Çalıştayda, medya profesyonelleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gaziler bir araya gelerek, 15 Temmuz gecesi medyanın halkı bilgilendirme, yönlendirme ve motive etme konusundaki etkisi konuşuldu.

Aslında ve Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merve Şebnem Oruç, Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Prof. Dr. Yusuf Özkır, Doç. Dr. Enes Bayraklı, Ayşe Varank Arslantürk, Gaffar Yakınca, 15 Temmuz Gazisi Sabri Gündüz ve 15 Temmuz Gazisi Musa İlhan'ın katılımcı olduğu “15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Engellenmesinde Geleneksel ve Yeni Medya’nın Rolü” Çalıştayı'nda, 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde ve sonrasında medyanın rolünü farklı perspektiflerden ele alındı.

Medya araçlarının bu süreçte nasıl etkili kullanıldığını ve gelecekte benzer olaylarla karşılaşmamak için alınması gereken önlemleri belirlemeyi amaçlayan Çalıştay'da, ''Geleneksel medyanın 15 Temmuz gecesi oynadığı rolü incelemek, Sosyal medyanın bilgi akışı ve halkın direnişe katılımı üzerindeki etkilerini değerlendirmek, Ulusal ve uluslararası medya perspektiflerinden darbe girişimini analiz etmek, Medyanın halkı bilgilendirme, motive etme ve yönlendirme süreçlerindeki katkılarını tartışmak ve Gelecekte benzer olaylarla karşılaşmamak için medya stratejileri geliştirmek.'' düşüncesi üzerine etkili bir çalışmaya imza atıldı.

''VATANDAŞ DİRENİŞİ İLE ENGELLENEN BENZERSİZ BİR DARBE GİRİŞİMİ''

Merve Şebnem Oruç, darbe girişimi sırasında medyanın oynadığı role değinerek geçmiş darbelerle karşılaştırma yaptı. 15 Temmuz’un, vatandaş direnişi ile engellenen benzersiz bir darbe girişimi olduğunu vurgulayan Oruç, sosyal medyanın ve canlı yayınların öneminin altını çizdi. Dünyadaki darbe tehditlerinin devam ettiğini belirterek dikkatli ve bilgili bir medya ortamının gerekliliğini ifade etti.

DARBE GİRİŞİMLERİNDE MEDYANIN ROLÜ

Merve Şebnem Oruç, ''Şimdi 15 Temmuz gecesini hatırlarsak evet, az evvel görüntülerde de gördüğümüz gibi CNN Türk’te bir askerin ayak basması var, TRT’nin hakeza kontrol altına alınma çabası var. Hatta bütün iletişim araçlarını kontrol altına almak için Türksat’ın bir şekilde baskı merkezlerinden, baskı alanlarından bir tanesi olması durumu var. Bu da bize şunu hatırlatıyor: 27 Mayıs gibi, 12 Eylül gibi, 28 Şubat gibi darbe ve darbe girişimlerinde medyanın ne kadar kıymetli olduğunu… Yani direnen taraf ya da darbeci taraf, hangisi medyayı kontrol ederse aslında bir üstünlük ele geçirilmesine; tarafın üstünlük ele geçirmesini sağlayan önemli, kıymetli bir aparat.'' ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ GAZİLERİ O GÜNÜ ANLATTI

Gazi Sabri Gündüz, darbe gecesinde yaşadığı korkunç deneyimi anlattı ve TRT’deki darbe bildirisini duyduktan sonra sokağa çıkma kararını nasıl verdiğini paylaştı. Gündüz, askerlerle yaşadığı yoğun çatışmaları ve medyanın vatandaşları bilgilendirme ve harekete geçirme konusundaki kritik rolünü vurguladı.

Gazi Musa İlhan, radyodan ilk haberleri duymasıyla başlayan ve vurularak direnmeye devam ettiği yolculuğunu anlattı. İlhan, kişisel kararlılık ve kolektif ruhun, sıradan vatandaşları olağanüstü cesaret göstermeye sevk ettiğini ifade etti.

ŞEHİT YAKINLARININ DENEYİMLERİ

Şehit aileleri ve gazilerin yaşadığı zorluklar ve sosyal medyanın bu zorlukları yansıtma konusundaki yetersizliği tartışıldı. Şehit yakınlarının ve gazilerin kahramanlık hikâyelerinin anlatılmasının önemi vurgulandı.

Eski 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve şehit yakını Ayşe Varank Arslantürk: “Sosyal medyada bir de şuna şahit oldum. Yaşadığımız süreç boyunca, işte sekiz yıldır. Çok fazla destek görmediğini düşünüyorum, şehit aileleri ve gazilerin.”

İŞTE “15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ’NİN ENGELLENMESİNDE GELENEKSEL VE YENİ MEDYA’NIN ROLÜ” ÇALIŞTAYI RAPORU

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özkır, İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Varank Arslantürk, Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, 15 Temmuz Gazileri Musa İlhan ve Sabri Gündüz, Gazeteci Elif Şahin, Gazeteci ve Köşe Yazarı Gaffar Yakınca ve 15 Temmuz Gazileri Musa İlhan ve Sabri Gündüz gibi konuşmacıların katıldığı Çalıştay'ın detaylarını öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. 

ÇALIŞTAY RAPORU'NU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ