YKS’YE GİDERKEN BİRKAÇ UYARI

Abone Ol

Üniversite giriş sınavlarında son haftaya girildi. Hazırlıklar tamamlanmak üzere. Yaklaşık 2 milyon öğrenci YKS ve TYT sınavlarında ter dökecekler. Üniversite hazırlık süreci eğitim öğretim hayatının yekûnundan oluşmaktadır. Özellikle ortaöğretim kademelerinde düzenli çalışan öğrenciler yarışı önde tamlamakta. Sürece son sene dâhil olanlar ya da erken pes eden adayların başarılı olmaları zor gözükmekte.

Toplumumuza her öğrencinin mutlaka üniversite okuması lazım gibi yanlış bir algı sirayet etmiş maalesef. Herkesin akademik başarısının üst seviyede olması mümkün değil buna gerek de yok. Önemli olan bireysel ve toplumsal hayat için katma değer oluşturacak çalışmaların içerisinde olmak.

Son yıllarda Türkiye’nin her ilinde üniversiteler açıldı. Sınavlarda barajı geçen her öğrencinin yerleşebileceği bölümler mevcut. Fakat artık üniversite mezunu olmak otuz sene öncesinin lise mezunu olmakla eşdeğer bir durumda. Zira sınavlarda nitelikli bölümler ve üniversitelerden mezun olan öğrenciler hayata daha rahat atılabilmekte.

Sınavlarda yığılmanın nedenleri…

Türk eğitim sisteminin en büyük problemi öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirilememeleridir. Mesleki eğitim bir şekilde cazip hale getirilmeli. Bu mesel memleket meselesi haline dönüştü fakat tüm çabalar beyhude çabalar olarak kalmakta. Meslek liselerine giden öğrencilerin neredeyse tamamı üniversite yarışında akademik lise öğrencileriyle birlikte sınava girmekte.

Yani meslek liseleri hali hazırda ara eleman yetiştirmekten uzak. Meslek lisesi mezunlarının ara eleman olarak işe yerleşmeleri teşvik edilmelidir. Ya da bu liselerden mezun olan öğrencilere yine kendi alanlarıyla ilgili yükseköğretim programlarına ek puanlar verilerek yerleştirilmelidir.

Sınav kuralları çok katı, aman dikkat…

Son yıllarda üniversite sınavlarında ÖSYM çok katı tedbirler aldı. Öğrencilerin 15 Haziran Cumartesi günü TYT ve 16 Haziran Pazar günü AYT sınavlarına saat 10,00’dan önce salonda olmaları önem arz etmektedir. Yani saat 10,00’dan sonra öğrenciler salonlara alınmayacak.

Sınavlar iki aşamada ve iki farklı günde yapıldığı için bazı adayların sınav giriş belgelerini karıştırdıkları görülmektedir. TYT sınavına girerken AYT giriş belgesi ile gelen öğrenciler geçtiğimiz yıllarda mağduriyet yaşadılar. TC kimlik Kartı, sınav giriş belgesi ve şeffaf bir şişede su dışında başka bir malzeme ile sınava girmek mümkün olmayacak. Sürücü belgeleri veya meslek belgeleri ile sınavlara girmek mümkün olmayacak.

Özellikle büyükşehirlerde trafik durumu dikkate alınmalı, önceden sınav salonlarına gidilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Zira üniversite kampuslarında fakülteleri, bölümleri sınav sabahında bulmak zor olabiliyor. Bu durum ise adayın strese girmesine ve sağlık problemi yaşamasına sebep olabiliyor.