Türkiye’de seçme ve yerleştirme sınavları çok büyük kitlelerin ilgi alanında bulunmaktadır. 2020 yılı sınav takvimi işlemektedir. Özellikle üniversiteye adım atmak isteyen yaklaşık 2 milyon öğrenci için YKS başvuru takvimi işliyor. Her yıl YKS sınavına rekor seviyede başvuru yapılıyor, geçtiğimiz yıl TYT’ ye 2 milyon 515 bin aday başvuru yaptı, 2 milyon 390 bin öğrenci TYT sınavına girdi. AYT’ ye ise2 milyon 24 bin aday başvuru yaptı ve sınava 1 milyon 880 bin aday girdi.
YKS sistemi hakkında kısaca bilgi sunmak isterim. YKS üç alt sınav bölümünden oluşmaktadır. Temel Yeterlilik Testi olarak ifade edilen TYT, hem ikinci sınav için baraj mahiyetinde hem de ikinci sınava belli oranda etki eden bir sınav mahiyetindedir. Özellikle lisans bölümleri için asıl belirleyici sınav Alan Yeterlilik Testi olarak ifade edilen AYT’dir. Bu iki sınavın belli oranlardaki birleşiminden yerleştirme puanı ve sıralama sonuçları oluşmaktadır. Yine ÖSYM tarafından YDT yani yabancı dil testi de bu süreçte öğrencilerin ter döktüğü sınavlar arasında bulunmaktadır.
Yüksek Öğretim Sınavı başvuruları 06 Şubat’ta başladı. 03 Mart 2020 tarihine kadar başvuru süreci devam edecek. Adayların bir an önce başvurularını tamamlamalarında fayda var, zira her yıl yüzlerce öğrenci başvuru tarihini kaçırmakta ve çok ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır.
Elbette üniversitelere yerleşmek isteyen öğrencilerin kalan süreyi çok iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Artık üniversite kazanmak marifet değil, iyi üniversitenin iyi bölümlerini kazanmakla işe başlama zorunluluğu bulunmaktadır. 20 Haziran Cumartesi günü TYT, 21 Haziran 2020 Pazar günü ise AYT ve YDT sınavları yapılacak.
Ortaokula ve liselerde her sınıf düzeyinde farklı bir sınav heyecanı daha yaşanmaktadır. 2020 yılı ilköğretim ve ortaöğretim Öğrencileri Bursluluk Sınavı süreci farklı bir telaşın oluşmasına neden oldu. 25 Nisan 2020 tarihinde yapılacak olan bursluluk sınavı başvuru takvimi 5-17 Şubat 2020 olarak belirlenmişti fakat Elazığ ve Malatya depremlerinden dolayı başvuru süresi 24 Şubat Pazartesi gününe kadar uzatıldı. Bursluluk sınavının sınav giriş belgeleri 10 Nisan’da yayınlanacak ve 25 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’da sınav yapılacak.
Türkiye genç nüfusu ile eğitimde sınav gerçeğini görmezden gelemeyen büyük bir ülkedir. Her birimiz sınav sisteminin getirdiği olumsuzlukları dile getirsek de yine de en adil yerleştirme ve seçme süreci sınavla yürütülmektedir. Eşit şartların oluşturulması koşulu ile merkezi sınavlar mevcut demografik durumda en güvenilir seçme sistemidir. Herkesin emeğinin karşılığını büyük oranda aldığı çok büyük katılımlı sınavların hem başvuru hem de hazırlık süreci devam etmektedir. Yine LGS olarak kısaltılan Lise Giriş Sınavları için çok büyük emekler verilmekte, çalışmalar yapılmaktadır.
Gerek YKS gerekse İOKBS başvurularının kaçırılmaması için öğrencileri, velilerin ve elbette öğretmenlerin süreci yakından takip etmesi gerekmektedir. Yıllardır özellikle bursluluk sınavına giren öğrencilerin başvuru şartlarıyla ilgili eleştiriler yapılmaktadır. Anne ve babası memur olan bir öğrenci yıllık kişi başı gelir sınırından dolayı bursluluk sınavına giremezken özel sektörde maddi imkanları çok iyi olan işletme sahiplerinin kendilerini asgari ücretli göstererek çocuklarını bursluluk sınavına dahil edebiliyorlar.
Son model lüks aracıyla çocuğunu bursluluk sınavına getiren ailelerin fotoğrafları sosyal medyada eleştirilmekte ve sistemin sorgulanmasına sebep olmaktadır.
Sınav yılında olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyor süreci yakinen takip etmelerini tavsiye ediyoruz.
İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI (İOKBS) Başvuru ve Uygulama Kılavuzunun incelenmesinde fayda var.