Geçtiğimiz günlerde, Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde altı kişilik Çakır ailesinin akşam yemeğinde tükettikleri makarna ve nar sonrasında karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi belirtileriyle hastaneye kaldırıldığı ve ailenin en küçük bireyi olan dört yaşındaki Saliha’nın hayatını kaybettiği haberleri yayınlandı.
Aile bireylerinin, küçük Saliha’nın akşam yemeğinde sadece nar yediğini ifade etmiş olması, dikkatlerin nar üzerine yoğunlaşmasına neden oluyor. Vakada dikkati çeken bir diğer husus ise zehirlenme belirtilerinin nar tüketiminden kısa bir süre sonra başlamış olması ve aile bireylerinde ateş görülmemiş olmasıdır. Bu belirtiler bize vakanın bakteriyel, viral enfeksiyon veya gıda alerjisi olmadığını gösteriyor. Basında yapılan bazı yorumlarda zehirlenmenin mikotoksin kaynaklı olabileceği belirtiliyor olmasına karşın mikotoksinlerin bu denli hızlı ve ölümcül reaksiyon verebilmesi için çok yüksek miktarda tüketilmiş olması ve narlarda yoğun bir şekilde küf üremiş olması gerekmektedir ki vakada bu yönde de bir bilgi bulunmamaktadır.
Tüm bu değerlendirmelere ek olarak aile bireylerinde meydana gelen sinirsel belirtiler, zehirlenmenin zirai ilaç (pestisit) kalıntısı kaynaklı olabileceğine işaret ediyor. Ancak kesin nedeninin otopsi ve şüpheli örneklerin analizi neticesinde ortaya konmasını bekliyoruz.
Nar zehirlenmesinin yakıları devam ederken, 3 Kasım Pazar günü İstanbul’da biri çocuk 25 kişininıspanak tüketimi sonucu zehirlendiği haberi basına yansıdı. Yazıyı hazırladığım esnada ayrıntılı bilgiye ulaşamamış olsam da, bu vakada da şüpheler kimyasal ilaç zehirlenmesini işaret ediyor.
Tabii bunlar haber olan zehirlenme vakaları, peki ya basına yansımayanlar…
Böyle camiaya bu kadar gıda hijyeni
Bilim, bir ülkenin kalkınma ve toplumsal yaşamının lokomotifidir. Dolayısıyla bilim nereye çekerse ülke de oraya gider.
Geçtiğimiz hafta her iki yılda bir gerçekleştirilen Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nin sekizincisi düzenlendi. Ülkemizin gıda hijyeni alanında faaliyet gösteren bilim insanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, kamu görevlilerini, özel sektör temsilcilerini ve öğrencileri bir araya getirerek gıda ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü bir kongre olmasını beklerken…
Neyle karşılaştık?
İlk oturumda dernek tanıtımı,Sonraki oturumlarda gençlerin yaptığı sunumlardan sonra kendini göstermek için mikrofonu eline alan kifayetsiz muhteris hocalar!Gergin oturumlardan korkarak sunum yapmaktan kaçan bilim insanları,Son oturumda bilimsellikten uzak, tüm katılımcıların tepki gösterdiği bir sunum,Bilim alanı dışından çalışmalara ve derleme bildirilere ödül veren değerlendirme komitesi…
Ülkede gıda güvenliği ile ilgili problemlerin artması sürpriz olmasa gerek. Böyle camiaya bu kadar gıda hijyeni.