Yılmaz, üniversitelerin toplumsal kalkınmanın en önemli dinamiklerinden biri olduğunu vurgulayarak, eğitim, araştırma ve topluma hizmet fonksiyonlarıyla bireylerin gelişimine katkıda bulunduğunu kaydetti. Nitelikli insan kaynağı yetiştiren üniversitelerin, küresel rekabet gücünü artırmada kritik bir rol üstlendiğini belirten Yılmaz, üniversitelerin bulundukları şehre de değer kattığını, toplumsal sorumluluk projeleriyle bölgesel eşitsizlikleri azalttığını söyledi.
Ankara Üniversitesi'nin 78 yıllık köklü geçmişiyle önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Yılmaz, bu üniversiteden 300 binden fazla öğrencinin mezun olduğunu hatırlattı. Mezunların çeşitli alanlarda ülkenin kalkınmasına katkı sağladığını belirtti.
Yükseköğrenime Erişim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yükseköğretime yönelik yatırımların artırıldığını ifade eden Yılmaz, üniversite sayısının 208'e çıkmasıyla yükseköğrenime erişimin kolaylaştığını vurguladı. "Yükseköğrenimin bu erişilebilirliğiyle birlikte bilgi, kültür ve bilimin 81 ilimize yayılmasını sağladık," dedi.
Yılmaz, Türkiye'nin 350 bine yaklaşan uluslararası öğrencisiyle dünyanın en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkesi arasında yer aldığını kaydetti. Ayrıca, 7,3 milyon öğrencisiyle Avrupa Yükseköğretim Sistemi’nde önemli bir konumda bulunduğunu belirtti.
Kadın ve Sosyal Sorumluluk
Yükseköğretim alanında kadınların yerini güçlendirmek amacıyla alınan tedbirlerden de bahseden Yılmaz, öğretim elemanlarının %46,4'ünün kadın olduğunu belirtti. 34 yaş üstü kadınlar için kamu üniversitelerinde 21 bin kişilik ek kontenjan oluşturulduğunu, şehit ve gazi yakınlarına ise vakıf üniversitelerinde özel kontenjan tahsis edildiğini ifade etti. Türkiye genelindeki yurtların yatak kapasitesinin 991 bine çıkarıldığını ve bu sayının yakın zamanda bir milyona ulaşmasının hedeflendiğini ekledi.
Küresel Rekabet ve Gelecek Hedefleri
Yılmaz, uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education'ın 2024 sıralamasında Türkiye'nin ilk 400'e 3, ilk 1000'e ise 11 üniversite soktuğunu duyurdu. "Üniversitelerimizin küresel rekabet gücünü artırmayı ve ilk 500'e giren Türk üniversitesi sayısını en az 10'a çıkarmayı hedefliyoruz," dedi.
Ayrıca, iş gücü piyasası ile eğitim programları arasında uyum sağlanması gerektiğini belirten Yılmaz, üniversitelerin müfredatlarını mesleki sertifikalar ve dijital becerilerle desteklemesi gerektiğini vurguladı. Ankara Üniversitesi'nin bu alandaki çalışmalarıyla örnek teşkil ettiğini kaydetti.
Yılmaz, Ankara'nın stratejik sektörlerde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu kalkınma vizyonunun üniversiteler tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Törenin ardından, Yılmaz "2023 Yılı Ankara Üniversitesi Bilim, Sanat ve Teşvik Ödülleri" ile "YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri"ni sahiplerine takdim etti.