Gündem

Yıldırım gençlere seslendi: Sizlere güveniyoruz

Abone Ol

Başbakan Binali Yıldırım, MEB Şura Salonu’nda 2017 YLSY Bursiyerleri Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı’nda konuşma yaptı.

“Allah muvaffak etsin”

Yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek için gidecek öğrencilerle bir araya geldiğini dile getiren Başbakan Yıldırım, “Bu eğitim sürecinin sizlere, ailenize, memleketimize hayırlar getirmesini Mevlamdan niyaz ediyorum.” diye konuştu.

Bugün, akademik çalışma yapacak 824 öğrencinin, gidecekleri ülkelere uğurlanacağını belirten Yıldırım, “Allah zihin açıklığı versin, Allah muvaffak etsin.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ülkenin içinde bulunduğu zor şartlarda nitelikli insan yetiştirmek amacıyla 1929’da 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebeler Hakkında Kanun’un kabul edildiğini hatırlatan Yıldırım, kanunla lisans, yüksek lisans, doktora yapacak öğrencilerin ilk kez yurt dışında gönderilmeye başlandığını söyledi.

Bugüne kadar kanun kapsamında yurt dışında yaklaşık 19 bin öğrenci gönderildiğine dikkat çeken Yıldırım, bu öğrencilerin yarısının son 12 yılda yurt dışına gittiğini bildirdi.

“Her yıl eğitime artan oranda bütçe ayırıyoruz”

Türkiye’nin kalkınma ve gelişme vizyonunda eğitimin en başta geldiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Hükümet olarak belirlediğimiz 4 ana gelişme ekseni var. Bunlardan birisi de, belki de en önemlisi, eğitimdir. O yüzden her yıl eğitime artan oranda bütçe ayırıyoruz. Bu yıl da yine 2018 bütçesinde eğitim en büyük payı aldı, 134 milyar lira. Peki 2002’de ne kadardı? 11 milyar lira. Yani AK Parti hükümetleri ilk başlarken eğitime 120 milyar liralık bütçe içerisinde 11 milyar lira para ayırırken, bu sene 2003 bütçesinin daha fazlasını, 134 milyar lirayı eğitim için ayırmış. Bu da 16 yılda 12 kattan fazla artışı ifade ediyor.

Şu bir gerçek, Türkiye’de her yıl yüzde 70-80 enflasyon olmadı ama neredeyse her yıl eğitim bütçesi katlanarak bugünlere gelinmiş. Gerçek şu ki iyi bir eğitim olmadan kalkınma olmaz, gelişme olmaz. Eğitim gelişmenin de ilerlemenin de demokrasinin de şehirleşmede marka olmanın da temelini teşkil ediyor. Bütün bu faydaların elde edilmesi için eğitimin de gelişmesi, gelişen şartlara göre yenilenmesi gerekiyor.”

Ülkenin evlatlarına yüksek öğretimi layık görmüyorlar

Türkiye’deki üniversite sayılarından gurur duyduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Başbakan Yıldırım şunları kaydetti:

“Üniversite fazla diye bazıları ah-vah ediyor, ‘Bu kadar üniversiteye ne gerek var. Üniversitesinin de bir havası var, bu sayıları artırırsanız havası azalıyor’ diyenler var. Bunlar memleketin evlatlarına yüksek öğretimi tabiri caizse layık görmeyenlerdir.”

“Dünyada ikinciyiz”

“Olabildiğince bütün gençlerimiz üniversiteye erişebilmeli. Şu anda dünyada üniversiteye erişim bakımından ikinci sıradayız, bu son 15 yılda oldu.”

“Ülkemize kimsenin laf söylemesine müsaade etmeyin”

“İnancımıza, manevi değerlerimize yönelik saldırılar karşısında her zaman sağlam durun. Orada FETÖ’cülerle, bölücülerle, memleket düşmanı birtakım güruhlarla da karşılaşacaksınız. Sizlere güveniyoruz, onlara hak ettiği cevabı, muameleyi mutlaka yapacaksınız. Şartlarınız ne olursa olsun gençler, ülkemize kimsenin laf söylemesine müsaade etmeyin.”