Yetime yeten bir vakıf: Yetim Vakfı

Abone Ol

Yetimler Günü’nde güzel bir faaliyete katıldık. Yetimler için belki de ilk defa gönüllerini güldürecek bir el uzandı. Allah’ın garanti ettiği şeye insanlar vesile olup müminlerin infakıyla yetimlerin yüzleri gülse de yürekleri buruktu. Bu güzel hediyeyle bundan böyle yetimlerin fiziki ihtiyaçlarının dışında manevi ihtiyaçları da bir nebze olsun karşılanacak, eğitimlerine yatırım yapılacak.

Evet, Yetimler Günü’nde YETİM VAKFI kuruldu.

Aslında zorlu ve ince işlenmiş bir sürecin sonunda kuruldu ama açılış günü ve sevinci bu günde paylaşıldı.

Hasbelkader kuruluş sürecine şahit olduğum kıymetli ağabeyim Mehmet Gülsatar’ın başkanlığını yüklendiği yine hem yönetiminde hem mütevellisinde yakından ya da uzaktan tanıdığım birbirinden değerli insanların gönül bağlarıyla kurdukları bir organizasyon.

Bu dünyada akademik anlamda alabilecekleri en üst unvan olan profesörlerinden işinde gücünde en iyi yerlerde olanlarına kadar dünyanın geçici olduğunu idrak edip ahir hayata yatırım için bir araya gelmiş gönüldaşlar. Allah(cc) ecrine nail eylesin.

Dünya geneli binlerce yetim bulunuyor. İnancımız gereği yetime gösterilmesi gereken ilgi, şefkat ve vadedilen ödüller mevzuun ne kadar önemli olduğunu bizler için ortaya koyuyor.

Yetim ile ilgili 20’den fazla ayet-i kerimede bizzat bahsolunmuş yine onlarca hadis-i şerifte özellikle değinilmiştir.

En kısa ifadeyle geçtiği ayet olan; “Hayır! Hayır! Yetime ikram etmiyorsunuz. (Fecr-17)” buyruğu üzerine dahi ağaçlar kalem, denizler mürekkep olsa terkibini kaydedebiliriz.

Ve yine Allah Rasulü (sav) bir hadisinde; “Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye cennet vacip olur.” [Ravi: Hz. Adiyy Ibni Hakem (ra)]

Allah Rasulü’nün “Yetim kendisini kurtarana kadar ifadesi” biz Müslümanlar için de önemli bir yol göstermedir. Bu yüzden vakıf, daha çok yetimlerin kendilerini kurtarmalarına yönelik bir faaliyet planı hedef çizmekte.

Peki kendilerini kurtarmanın işareti nedir? Psikososyal durumu yerle bir olmuş bir çocuğun kendine gelmesi neyle olur acaba? Zaman mıdır bunun ilacı? Yoksa bir el uzanması mı gerekir?

Vakfın hedefi tam da bu noktada el uzatmak ve kendilerini kurtarmalarına yardımcı olmak. Bu yetimlerimizi cehaletin, bilgisizliğin, sevgisizliğin, inançsızlığın boşluğundan, karanlığından çekip çıkarmak.

Asıl gaye odur ki; yaşam ve eğitim kampüsleriyle, psikososyal destek merkezleriyle, mesleki atölyelerle kişiye kendisini kurtarmaya yönelik donanımı edinmesinde yardımcı olmak ve Allah(cc) ve Rasûlü(sav) tarafından verilen o yüce muştuya erişebilmek…