Kültür Sanat

Yeşilçam yıldızı Süleyman Turan vefatının 5. yılında anılıyor

Yeşilçam oyuncusu ve çizer Süleyman Turan, vefatının 5. yılında anılıyor. Oyunculuğun yanı sıra resim, karikatür, çizgi roman, kitap kapağı tasarımlarına imza atan ve senaryo yazan Turan, başrolün sadık dostu karakteriyle Türk izleyicisinin beğenisini kazandı.

Abone Ol

Türk sinemasının ve tiyatrosunun önemli isimlerinden biri olan Süleyman Turan, 10 Eylül 2019 tarihinde İstanbul'da vefat etti. 19 Kasım 1936'da Kadıköy'de dünyaya gelen Turan, sanat kariyerine hem oyunculuk hem de çizim alanlarında imza atarak büyük bir etki yarattı.

Eğitim ve Askerlik Hayatı

Süleyman Turan, ilk ve ortaöğrenimini Kadıköy’de tamamladıktan sonra Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi Bölümüne başladı ancak üçüncü sınıfta okulu bırakarak yedek subay olarak askere gitti. Kore Savaşı'na gönüllü olarak katıldı ve burada Türk birliği ile düzenlenen tiyatro yarışmasında birinci oldu.

Sanat Kariyerine Adım Atışı

Askerlik sonrası, sanat kariyerine tiyatro ile adım atan Turan, ünlü tiyatrocu Saim Alpago'nun kurduğu tiyatroda sahneye çıktı. İlk kez İstanbul'da bir tiyatro oyununda rol aldı. Turan, sahneye çıkmadan önce tüm rolleri ezberleyerek büyük bir ilgi topladı.

Sinemada Yükselişi

1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayı kazanarak sinemaya adım attı. İlk filmi Osman Seden'in yönettiği “Sayın Bayan” oldu. Sinema kariyerinde genelde "esas oğlanın sadık dostu" rollerinde, sevecen ve mütevazı tiplemeleriyle tanındı. “Koçum Benim” (1966) adlı filmde Ayhan Işık ile başrol oynadı ve birçok yapımda etkileyici performans sergiledi.

Karikatür ve Çizgi Roman Çalışmaları

Süleyman Turan, çizim yeteneğini “Akbaba” dergisi ve Akşam gazetesinde çizgi roman çizerek gösterdi. Sabah gazetesinde ise 15 yıl boyunca çizgi roman çizdi. Senaryo yazarlığı da yaparak, afişler ve kitap kapakları tasarladı.

Ödüller ve Başarılar

1971 yapımı “Yarın Son Gündür” filmindeki rolü ile ve 1972’de “Güllü”deki performansıyla Antalya Film Festivali'nde “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödüllerini kazandı. 1970 yapımı “Dikkat Kan Aranıyor” filminde Ekrem Bora ile birlikte akıl hastanesinden kaçan deli rolüyle büyük beğeni topladı.

Son Dönem Çalışmaları

Süleyman Turan, sinemadan bir süre uzak kaldıktan sonra çizgi roman ve senaryo yazarlığı yaptı. TRT'den gelen bir teklif ile sesli çekilen ilk dizi filmlerden “Sarıpınar 1914”te rol aldı. Ayrıca “Dönme Dolap” (1983), “Baş Belası” (1982) ve “Sevgili Dayım” (1977) filmlerinin senaryolarını kaleme aldı.

Süleyman Turan, uzun sanat kariyeri boyunca 200’e yakın filmde rol aldı ve Türk izleyicisinin beğenisini kazandı. Sanatçı, hem sinema hem de tiyatro dünyasında bıraktığı kalıcı izlerle anılmaktadır.