Sağlık

Yeryüzü Doktorları’ndan ‘Göz Hakkı’ kampanyası

Abone Ol

Ebru Okanlar / Özel Haber - YERYÜZÜ Doktorları tarafından başlatılan ‘Göz Hakkı’ Kampanyası ile iklim ve yaşam koşullarının zor olduğu coğrafyalarda göz rahatsızlığı yaşayanlar tedavi ediliyor. Dernek, 2006’dan bu yana göz sağlığı projeleri ile Nijer, Kenya, Pakistan, Lübnan, Somali, Yemen, Afganistan, Moritanya, Tanzanya, Kongo, Sudan, Çeçenistan, Uganda, Kamerun, Nijerya, Mali ve Bangladeş’te hizmetler sundu. Dernek bugüne kadar 200 bini aşkın göz muayenesi, 30 bine yakın göz ameliyatı gerçekleştirirken, 60 bine yakın kişiye de gözlük dağıttı. Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Hasan Oktay Özkan, derneğin başlattığı ‘Göz Hakkı’ adlı kampanya hakkında Diriliş Postasına açıklamalarda bulundu.

94 MİLYON İNSAN KATARAK HASTASI

“Dünyada 2 milyar 200 milyon göz rahatsızlığı olan insan bulunuyor. Bu rakamın 94 milyonunu ise katarakt hastalığı oluşturuyor” diyen Özkan, “Önlenebilir veya tedavi edilebilir görme bozukluklarından biri olan katarakt, ülkemizde kolayca tedavi edilebilmesine rağmen ihtiyaç sahibi ülkelerde yetersiz sağlık imkânlarından dolayı görme kayıplarına neden oluyor. Yeryüzü Doktorları, yürüttüğü göz sağlığı projeleri kapsamında katarakt hastalarının tedavileri için “Göz Hakkı” adlı bir kampanya başlattı. Yeryüzü Doktorları başlattığı kampanya ile iklim ve yaşam koşullarının zor olduğu, tedavi imkânlarının yetersiz kaldığı coğrafyalarda yaygın olarak görülen göz hastalıklarına yönelik ihtiyaç sahiplerinin hayatına dokunmaya devam ediyor” diye konuştu.

“AMELİYATTAN SONRA DA TAKİP EDİLİYOR”

Katarak ameliyatının süresinden bahseden Özkan, “Hastaların önce ön muayenesi yapılıyor. Hangi gözün katarak olduğu tespit ediliyor. Bu süreçler tamamlandıktan sonra hepsinin arka arka dizilmiş olsak bir saat içinde takriben içerde ameliyatlarda devam ediyor her hastanın özenle kıyafetler giydiriliyor şartlar ve ortam hazırlanıyor. Katarak ameliyatı bitip Türkiye’ye döndükten sonra takip yapmak için yerel doktorlarla çalışıyoruz. Türkiye’den hekim arkadaşlarla istişare ediyoruz. O yörenin içinde olduğu kamplar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.