Mahalle yanarken sosyal medya karşısında saçını tarayanların, yangınlar kadar tehlikeli hal ve gidişatlarına bir önlem ve bir tedbir alınmaklığı iktiza etmektedir.
Bu vurdumduymaz güruhun yalanlarının teker teker ortaya çıkartılarak ifşa edilmesi, güçlü bir organizasyonla yapılmadığı takdirde cılız ve sönük kalmaktadır.
Çünkü mahalle yanarken sosyal medya karşısında saçını tarayanları sevk ve idare eden siyasi ve sosyal çevreler çok iyi organize olmuş durumdadırlar.
Bakın, THK’nın uçakları konusunda malum siyaset ve malum çevrelerin ortaya atmış olduğu yalanlar hala dolaşımda…
Doğru haber ve yayınların dağınıklığına mukabil yalanların tek elden servis edilmesinin gücü bu…
Gazetecilikte bir yalan haberin olumsuz etkisini yok edebilmek için on bir tane gerçek haberi dolaşıma sokmak gerektiği bilinmektedir.
İşin hukuki boyutunu hukukçulara bırakarak mahalle yanarken sosyal medya karşısında saçını tarayanların memleketi ateşe verme heveslerinin karşısına organizasyon kabiliyeti güçlü bir yapılanmayla çıkma gerekliliğine vurgu yapmak istiyorum.
Yalan haberlerle mücadele eden internet siteleri, sosyal medya gruplarını güçlendirmek, bu oluşumların sayılarını arttırmak ve gerçek habere ulaşımını kolaylaştırmaktan…
Bu organizasyonları ekonomik olarak desteklemek ve fiziki çalışma şartlarını güçlendirmek yapılması gerekenler arasındadır.
Teknoloji ilerledikçe iletişim alanındaki yenilikler, günlük hayatın her sahasını neredeyse hiçbir boşluğa yer vermeksizin doldurmakta ve kuşatmaktadır.
Sosyal medya yalnızca medya profesyonellerini değil, aynı zamanda okuyucu ve izleyici durumundaki kitleleri de üretim süreçlerinin bir parçası haline getirmektedir.
Sosyal medya kullanıcılarını mahalle yanarken saçını tarayanların hedef kitlesi olmaktan kurtarmak ve sosyal medyada oluşmakta olan bu tekelleşmeyi kırmak için daha aklıselim, daha eğitimli, kültürel değerleri koruyan, fert ve topluma devlet ve millet bilincini kazandıran, millî değerleri koruyan ve sahip çıkan güçlü ve yeni sosyal medya platformlarına ihtiyaç vardır.
Bu sürece sosyal medya ile birlikte elbette yaygın ve hususiyetle yerel medyayı da dâhil etmek gerekmektedir.
Kriz zamanlarında sağduyulu bir kamuoyunun oluşmasında önemli rol oynamakta olan iletişim araçlarıyla birlikte yerel medyanın da doğru habere ulaşımını kolaylaştıracak tedbirleri hayata geçirmek gerekmektedir.
Bunun için Anadolu Ajansı’nın teşkilat ve organizasyon gücünden faydalanmak ve yerel medyaya Anadolu Ajansı tarafından gerçek bilgi ve doğru haber akışı sağlamak en kestirme ve isabetli yoldur.
Anadolu Ajansı’nın haber akışından yerel medyayı belki yıllık veyahut daha başka kampanyalarla ücretsiz bir şekilde faydalandırmak suyun akışını değiştirme ve yönlendirmede şüphesiz isabetli bir uygulama olacaktır.
Bu hususu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı sayın Fahrettin Altun’un dikkatine sunuyorum.