Güncel

Yenidoğan bebek SGK kaydı nasıl yapılır?

Abone Ol

Bebeğin SGK kaydı için herhangi bir başvuru formu doldurmaya ya da bir internet sitesini ziyaret etmeye gerek yoktur. Günümüzde neredeyse tüm hastaneler, doğumu gerçekleşen bebek ile alakalı bilgileri İl – İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne sanal ortamdan iletir. Nüfus kayıt işlemleri sonrasında bebeğe ait geçici nüfus kayıt belgesini Müdürlükten alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak gerekir. Böylece yenidoğan bebeğin SGK kaydı gerçekleştirilmiş olur.

E Devlet Üzerinden Bebeklerin SGK Kaydı Nasıl Yapılır?

Sigorta kayıt işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen resmî işlemlerdir. Yani çocuğu dünyaya gelen her vatandaş, çocuğu için E Devlet üzerinden kendi kendine bir kayıt oluşturamaz. Bu şekilde herhangi bir hizmet olmadığından, ilgili kayıt işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmekten başka yol yoktur. Ayrıca internet ortamında bebeğin sigorta kaydı için kullanılabilecek herhangi bir site de mevcut değildir.

Bebek SGK Kaydı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bebeğin sigorta kaydını sorgulama konusunda yapılması gereken herhangi bir şey yoktur. Çünkü sigortaya dair tüm işlemler, bebek doğduktan ve İl – İlçe Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla kimlik belgesi alındıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nda halledilir. Yeni doğmuş olan bebek, babasının sigortasından yararlanacak olsa da talep durumuna göre annesinin sigorta kapsamına da dahil edilebilir. Eğer hem annesinin hem de babasının hiçbir güvencesi mevcut değil ise devlet tarafından 18 yaşına kadar sigortalanır. Yenidoğan bebek için SGK kaydı gerçekleştirilmiş ise bunun tekrar sorgulanmasına gerek yoktur.

18 Yaş Üstündekiler Babanın Sigortasından Faydalanabilir Mi?

18 yaşından sonra sigorta durumu, vatandaşların eğitim seviyesine göre değişir. Bebeklik döneminde nüfus kayıt işlemlerinden sonra SGK’ya kaydı gerçekleştirilen vatandaşlar sabit olarak 18 yaşına kadar sigorta altındadır. Söz konusu sigorta anneleri ya da babaları aracılığı ile sağlanabildiği gibi devlet tarafından da sağlanabilir. Fakat 18 yaşını geçen vatandaşlar eğer ilkokul ya da ortaokul mezunu iseler sigorta kapsamının dışında kalırlar. Lise mezunu olanlar 20 yaşına kadar sağlık güvencesinden faydalanmaya devam edebilirken üniversite mezunu olan vatandaşlar için bu sınır 25 yaşına kadar çıkar.

18 Yaşından Önce Sigorta Olur Mu? 18 Yaş Altı Sigorta Ne İşe Yarar?

18 yaşından önce sigorta girişi yapılmış ise prim ödenen gün sayıları hesaba katılır. Yani bu durumun emeklilik açısından faydası olabilir. Fakat emeklilik yaşı, vatandaşın 18 yaşını doldurmuş olduğu yıldan itibaren hesaplanır.

Çıraklık Sigortası Primden Sayılır Mı?

Çıraklık eğitimi sigorta başlangıcı olarak kabul edilmez. Çıraklık sigortası kapsamında geçen sürenin prim ödenen gün sayısı hesabına bir etkisi yoktur.

Sigorta En Erken Kaç Yaşında Başlar?

Sigorta yaşı resmî olarak en düşük 18’dir. Her vatandaş en az 18 yaşından itibaren sigortalı sayılabilir. Bu yaşın öncesindeki sigortalılık durumu resmî evraklarda işlenmez fakat eğer var ise 18 yaş öncesindeki prim ödemeleri hesaba katılabilir.

Staj Başlangıcı Emeklilik Yaşını Etkiler Mi?

Yenidoğan bebek SGK kaydı işlemlerinden sonra sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek statüye gelir. Fakat emeklilik yaşı, prim ödemesi yapma durumuyla alakalı olacaktır. Bununla birlikte bebeğin büyümesi ve öğrencilik döneminde stajyerlik yapmaya başlamasının emeklilik yaşına bir etkisi yoktur. Stajyerler için sigorta uygulansa da bu sigortalar prim ödenen gün sayısına eklenmez. Çünkü staj dönemi çalışma değil, eğitim süreci kapsamındadır. Emeklilik hesabı yapılırken dikkate alınan nokta ise sigortalı işçi olarak yapılan prim ödemeleridir.