Yeni sistem, yeni siyaset

Abone Ol

Referandum öncesi yazılarımı takip edenler bilir, milletin ‘Evet’i öncelikle CHP’yi değiştireceğini yazmıştım. Böylece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık koltuğunu bile kaybedebileceğini söylemiştim.

Önceki gün televizyonda konuşan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ı dinleyince, milletin bu referandumda CHP zihniyetine nasıl ayar verdiğini keyifle gördüm. Daha önce Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına karşı çıkan Baykal, şimdi ‘Hayır’cıların ortak adayı olabileceği noktasına geldi. Bu milleti her zaman dinleyen ve onun gündemiyle, onun hizmet aşkıyla yoğrulan lider, daha önce olduğu gibi her daim kazanacaktır.

Deniz Baykal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, aday olmak istemesi durumunda doğal olarak cumhurbaşkanı adayı olacağını ancak, aday olma niyeti yoksa, CHP kurultayının olağanüstü toplanarak, genel başkanı seçmesi, bu genel başkanın cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini söyledi. Yeni sistemi erken öğrendi. Yeni sistem ile partiler millete hizmet için varlığını sürdürmek durumunda kalacak. Proje üretenler, projeleri ile milleti ikna edenler kazanacak.

Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu, 2019’da ya cumhurbaşkanı adayı olarak çıkacak ya da kim CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olacaksa o kişi CHP’nin de genel başkanı olacak. Peki diğer partiler için ne olacak? Az oy alan partiler de seçim öncesi ittifak yapma yoluna gidecek. Böylece Cumhurbaşkanlığı’nı kazanan aday ittifak yaptığı partilere de hükümette görev verecek. Daha çok partinin daha çok hükümette temsili böylece mümkün olacak. Geniş kitleler iktidar olacak ve millete yarış içinde hizmet edecek. Meclis renklenecek.

Tabii Deniz Baykal bazı söylemleriyle yine eskiyi andırmadı değil. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının yetkilerini kullanmayacağını baştan beyan etmesi gerekir falan gibi laflar etti. Hala anlamadığı noktalar var. Ama anlayacaklar, güçlü iktidarın olmazla olmazlarını anlayacaklar. Onlar anlayana kadar da atı alan Üsküdar’ı yine geçecek.

Dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurucusu ve lideri olduğu partisine üye olarak döndü. 21 Mayıs’ta da partisinin genel başkanlık koltuğuna oturacak. Böylece, parti içinde ve dışındaki olumsuzlukları onarma imkânına kavuşmuş olacak. Muhtemelen hemen peşinden de kabine de değişiklik olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaracağı parti ve bakanlık ekibi ile seçime gidecek. Bir erken seçim olmaz ise 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için 21 Mayıs’ta start verilmiş olacak.

Bu arada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yoğun gündemi de olacak. Muhtemelen Meclis bu yıl tatile bile çıkmayacak. Çünkü çıkarılması gereken uyum yasaları için yoğun mesai dönemi de başlıyor. Kim bilir belki de Meclis uyum yasalarının daha hızlı geçmesi için belki de uyum yasalarını değiştirmekle işe başlar.

Kahraman milletimize hayırlı olsun.

Selam ve dua ile…