Yeni projelerinin adı: ‘’Ilımlı sol’’

Abone Ol

Son bir haftadır katıldığım seminerler olsun, dinlediğim sol aydınlar olsun, yapmış olduğum araştırmalar olsun beni hep ortak bir merkeze götürdü. Bir yanımın yerel yönetimci olması hasebiyle gittiğim seminerlerde ve sempozyumlarda seküler kesimin ortak bir söylemine denk geldim; “köyü-kırsalı yüceltme”. Köy’ün şehirleşmesi adına ve orada yaşayanlar adına seküler akademisyenlerin baya bir dertli olduğunu gördüm.

Kır yerleşmeleri ve şehirleşme hareketleri üzerine yapmış oldukları sunumlardan çıkarsamalarım şu oldu: ‘’Sanki biz sekülerler köyü ve kırsalı ihmal mi ettik biraz.’’ Onları bu düşünceye sevk eden biraz da referandum sonuçları oldu. Neden mi ? Referandum sonuç haritasına bakıldığında sol kesimin kıyı kesimleri aldığını ve biraz daha çalışılırsa doğu kesiminin de göz kırpacağı durumu var. Bir tek problem Türkiye’nin iç kesimleri kaldı köyler-kırsal alanlar. Oralardan da az biraz oy devşirildiğinde 2019 seçimleri için hayli umutlu olunduğunu gördüm.

FETÖ ile birlikte yürütülen “ılımlı İslam’’ projesinin çökmesi sol kesimi ve en çokta küreselcileri yeni arayışlar peşine itmiştir. Son bir haftadır yapmış olduğum izlenimlerle birlikte yaşananları birleştirdiğimde, küreselcilerin Türkiye solu için projesi hazır. Bundan sonra Türkiye’de ‘’ılımlı sol’’ rüzgarı esecektir. Hayır, blokunun zemini olan CHP ve HDP ‘’ılımlı sol’’ projesi için biçilmiş kaftan. Onlarda anlamış olmalı ki alt yapıyı değiştirmeden üst yapı değiştiremiyorsun. Değişim ve dönüşüm şart.

21 Mayıs’ta AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresini gerçekleştirecek. Kongrenin kodları neydi? Yeni atılım dönemi; Demokrasi, Değişim ve Reform. AK Parti, Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde büyük bir değişime hazırlanırken aslında sol kesimde büyük bir değişime gebe bırakılacaktır. CHP sözcüsü Böke’nin istifa etmesi, içeride bulunan HDP’li vekillerle gidip konuşulması ve akademide yürütülen yeni söylemler aslında bize sol içinde yeni değişim ve reformların olacağının sinyallerini veriyor. Burada ki fark AK Parti bu değişim ve reform hareketlerini legal ve milli unsurları kullanıp yaparken; sol kesim küreselciler eliyle yeniden dizayn edilmekte. Bu dizayndan Kılıçdaroğlu’nun da haberi yok. Dizayn olacak ve Kılıçdaroğlu sisteme angaje edilecektir.

Haftalardır üzerinde durduğum STK projesi ile birlikte köylere-kırsala iniliyor. Tek hedef 2019 seçimleri. Amaç, seçimleri kazanıp tekrardan parlamenter sistemi geri getirmek. AK Parti bu kongrede ve sonrasında teşkilat yapısından tutunda siyasi söylemlerine kadar yeni siyasi şartlara uygun şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Toplumun, teşkilatın ve ülkenin beklentileri çok büyük. Bu beklentilere cevap verebilen bir kadronun seçilmesi gerekiyor. Çünkü AK Parti 2019 seçimlerini kazanmak zorunda. AK Parti’nin en ufak bir seçim başarısızlığı biliyoruz ki ülkeyi 100 yıl geriye götürecektir…