Dünya

Yeni NATO Genel Sekreteri Rutte önceliklerini sıraladı

NATO'nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte, görevi devralmadan önce Brüksel'deki NATO karargahında basına açıklamalarda bulundu. Rutte, görevi devralacağı Jens Stoltenberg’e teşekkür ederek, İttifak’ın güçlü bir transatlantik bağa sahip olmasını sürdürmek için çalışacağını vurguladı.

Abone Ol

Rutte, Brüksel'deki NATO karargahında görevi Jens Stoltenberg'den devralacağı tören öncesinde basına değerlendirmelerde bulundu.

"Çalışmaya başlamak için sabırsızlanıyorum" diyen Rutte, Stoltenberg'e NATO'yu daha güçlü ve birleşik bir hale getirdiği için teşekkür etti.

Rutte, Stoltenberg'e hitap ederek, "İkimiz de güçlü bir transatlantik bağın ittifakımızın temeli olduğuna inanıyoruz ve sizi temin ederim ki bunun kaya gibi sağlam kalması için elimden geleni yapacağım" dedi.

Görevi boyunca 3 konuya öncelik vereceğini dile getiren Rutte, şöyle devam etti:

Rutte, görevi boyunca üç temel öncelik belirlediğini açıkladı. Bu öncelikler arasında ayrım yapmanın zor olduğunu ifade ederek şu şekilde sıraladı:

Ukrayna: Rutte, Ukrayna'nın en öncelikli konu olduğunu belirtti. NATO'nun Ukrayna'ya desteğini artırmayı planlıyor.

Kolektif Savunma ve Caydırıcılık: NATO'nun caydırıcılığını artırmak için daha fazla savunma yatırımı yapılması gerektiğini vurgulayan Rutte, müttefikler arasındaki yetenek açıklarının kapatılmasına da dikkat çekti.

NATO Ortaklıklarını Geliştirmek: Uzak Doğu başta olmak üzere NATO'nun yıllar içinde geliştirdiği ortaklıkları daha da ileri taşımak, Rutte'nin bir diğer önceliği.

Trump'ın Seçim İhtimaliyle İlgili Görüşleri

ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili bir soruya yanıt veren Rutte, Donald Trump'ın seçilme ihtimalinden endişe duymadığını ifade etti. Trump’ın NATO müttefiklerini daha fazla harcama yapmaya teşvik ettiğini ve Çin konusunda haklı olduğunu söyledi. Ayrıca, Kamala Harris ile de çalışabileceğini belirtti.

Stoltenberg'in Veda Mesajı

Jens Stoltenberg, 10 yıllık görevini devretmenin karmaşık duygularını yaşadığını belirterek, Rutte'yi "harika bir halef" olarak tanımladı. Stoltenberg, NATO’nun doğu kanadında yaptığı büyük takviyeler ve savunma harcamalarının artırılması gibi başarılarla görevini tamamladığını ifade etti. Ayrıca NATO'nun dört yeni üye kazandığını ve Ukrayna’ya verilen desteğin büyük ölçüde artırıldığını vurguladı.

Stoltenberg, "İyi arkadaşım Mark, NATO'ya hoş geldin" diyerek Rutte'yi karşıladı.

Mark Rutte, 26 Haziran'da NATO'nun yeni Genel Sekreteri olarak atanmıştı ve bugün itibarıyla resmi olarak görevi devralıyor.