Yaşam

Yeni ebeveynlerin bebek yetiştirirken inandığı 7 efsane

Bebekler bir kılavuzla birlikte gelmezler ama onları nasıl yetiştireceklerine dair pek çok tavsiyeyle birlikte gelirler.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Arkadaşlar ve iyi niyetli aile üyeleri genellikle bilgeliklerini paylaşmaya isteklidirler ve sosyal medyada da çelişkili mesajlar görebilirsiniz.

Aşırı bilgi yükü genellikle yeni ebeveynler için çok zorlayıcıdır.

Yeni baba Edward van der Lande'nin hatırladığı gibi:

“Genellikle yeni ebeveynlere yönelik çelişkili tavsiyelerin miktarı nedeniyle ilk günlerde ne yapacağımı bilmekte gerçekten zorlandım. Gerçekten oldukça bunaltıcıydı. Haftalar ve aylar geçtikçe, yapılacak en iyi şeyin içgüdülerinize güvenmek ve herkes ebeveynliğin getirdiği çılgın değişikliklere uyum sağlarken partnerinizi ve yeni doğmuş bebeğinizi desteklemek için elinizden geldiğince sıkı çalışmak olduğunu öğrendim."

Londralı, Harry adında üç ve 14 aylık Jimmy adında iki oğlu olan Edward şunları söylüyor:

"Ebeveynlik ayaklarımı bulmam zaman aldı ama çocuklar bir yaşına geldiğinde her şey yerine oturmaya başladı."

Hamilelikten itibaren bebeğin beyni her saniye bir milyon yeni bağlantı oluşturmakla inanılmaz derecede meşguldür.

Bu kritik zamanda yakın ilişkiler kurmak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Burada, yeni ebeveynlerin bebek sahibi olduktan sonra karşılaştıkları en yaygın mitlerden bazılarını, ömür boyu sürecek bir bağ geliştirmenize yardımcı olacak şekilde ele alıyoruz:

Kucaklanan bebekler, ihtiyaç duyduklarında yanınızda olacağınızdan emin oldukları için size sıkı sıkıya tutunma ihtiyacı duymazlar.

Bebeğinizin ihtiyaçlarını sevgiyle karşılamak onun duygularını yönetmesine yardımcı olur, güven oluşturmasına ve gelecekteki zihinsel sağlık sorunları riskini azaltmasına yardımcı olur.

Bu yüzden bebeğinize sarılın ve onunla oynayın; bu şekilde daha bağımsız hale gelecektir.

Essex, Harlow'dan 29 yaşındaki Joy Lin, şu anda altı aylık olan bebeği Sadie'yi aşırı derecede kucakladığı kendisine sık sık söylendiğini söylüyor.

Joy, "İnsanlar beni azarlayıp onu yapışkan hale getirdiğimi söylüyorlardı. Kararımı erken verdim: Onu ağlamaya bırakmak istemedim. Onun kendini güvende hissetmesi için mümkün olduğunca ona sarılıp oynamak istedim." diyor.

Efsane: Bir bebeği ağlamaya bırakmalısınız, böylece kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenir

"Ağlamaya" bırakılan bebekler ağlamayı bırakabilir ancak kanıtlar, ebeveynlerin yanıt vermemesi durumunda kendilerini sıkıntılı hissedebileceklerini gösteriyor.

Tüm bebekler farklı zamanlarda ağlar ve bazıları bunu diğerlerinden daha uzun süre yapar; bu nedenle bebeğinizi başkasınınkiyle karşılaştırmamak önemlidir.

Güney Galler'den 40 yaşındaki Emma Rees, bir yaşındaki Lucy'nin annesi.

"Yeni bir anne olarak çok fazla karışık tavsiye var. Yenidoğan yaşamının siperlerindeyken, çok daha fazla sosyal medya tüketiyordum ve hepsi bana ne yapmam gerektiğini söylüyordu: her ağlamaya cevap verme, bırak gece boyunca ağlasın ki kendi kendine sakinleşmeyi öğrensin, belirlenmiş bir rutininiz olsun. Aile üyeleri bile onu yatağımın yanındaki beşiğe yatırarak kendi sırtıma çubuk yaptığımı söyledi. Sonunda içgüdülerimi takip ettim ve doğru hissettiren şeyi yaptım; her ağladığında onu sakinleştirdim. Şimdi bir yaşına yeni girdi ve çoğunlukla gece boyunca uyuyor. Beni ya da onu aceleye getirme konusunda baskı hissetmediğime sevindim." diyor.

Efsane: Bütün bebekler gece boyunca uyumalı

Bebeklerin yetişkinlerden farklı uyku düzenleri vardır ve gece uyanmaları normaldir.

Bazı bebekler uzun süre uyur, bazıları ise kısa aralıklarla.

Uyanmalarına sıcaklık ve sevgiyle karşılık vermek, ebeveyn-çocuk bağı ve onların gelişimi için önemlidir.

Bebeğinizi sallayarak, kısık sesle konuşarak veya şarkı söyleyerek rahatlatabilirsiniz.

Uyku sorunu yaşıyorsanız yalnız olduğunuzu düşünmeyin; sağlık ziyaretçinizle bu konuda sohbet edebilirsiniz.

Efsane: Bebeğinizle anında bağ kuracaksınız

Bazı ebeveynler bebekleriyle anında sihirli bir bağ kurmayı bekleyebilirler, ancak dürüst olmak gerekirse, bunun hemen gerçekleşmemesi sorun değil.

Özellikle hayatınızın erken dönemlerinde zor deneyimler yaşadıysanız veya düşük yaptıysanız, bebek kaybı veya doğurganlık sorunları yaşadıysanız bu zaman alabilir.

Ayrıca zihinsel sağlık sorunlarınız varsa veya stresliyseniz bu durum doğru olabilir.

Bazen, her şeyin ötesinde, doğumun ardından kendinizi toparlamanız gerekir.

Bağ kurmaya yardımcı olmak için sarılma, ten tene temas, beslenme, rahatlatma ve ce-ee gibi oyunlar oynama gibi yapabileceğiniz basit şeyler vardır. Ona zaman ver.

Efsane: Bebeğinizden ara vermeye ihtiyaç duymak kötüdür

Bir bebeğe bakmak özellikle yorgun olduğunuzda zor olabilir.

Başkalarından yardım istemekten korkmayın; belki birinden yarım saatliğine onlarla ilgilenmesini isteyin ve kendinize biraz ara verin.

Bu, bebeğiniz ile eşiniz, büyükanne ve büyükbabanız veya diğer aileniz ve arkadaşlarınız arasında kaliteli bir bağ kurma fırsatıdır.

Ayrıca bebeğinizin, uzaktayken her zaman geri döneceğinizi öğrenmesine de yardımcı olur.

Manchester'dan 23 yaşındaki Carrie Lings şunları söylüyor:

“Yorgun olmama rağmen ilk başta bebeğimi bırakmak istemedim. Fakat Millie altı aylıkken kendime biraz ara vermem gerektiğini fark ettim. Haftanın bir öğleden sonrasını büyükanne ve büyükbabasıyla geçirmeye başladı. Birkaç saat sonra kendimi çok yenilenmiş hissettim ve onların bağ kurmasını izlemek de harikaydı. Şu anda dokuz aylık ve en iyi ilişkiye sahipler.”

Efsane: Üzücü duyguları ortadan kaldırmalısın

Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de üzüntü, rahatsızlık ve acının yanı sıra mutluluk ve heyecanı da ifade edebilmelidir.

Ağlamalarına sevgi ve güvenceyle karşılık vermelisiniz çünkü bu onlara bu duyguları ifade etmenin sorun olmadığını gösterir.

Bu, yaşlandıkça duygusal gelişimlerini gerçekten artırabilir.

Bebeğinizin parlak gözleri varsa ona gülümsemek gibi tepkilerini ve duygularını yansıtmaya çalışın ve kendilerini yorgun ve bıkkın hissediyorlarsa moralinizi bozmayın; bazen hepimiz öyle yaparız!

Efsane: Bebeğiniz ağlıyorsa yanlış bir şey yapıyorsunuz demektir

Pek çok bebek sık sık ağlar ve ebeveynleri anlaşılır bir şekilde bu konuda endişelenir. Ancak yapmamaya çalışın; zamanla daha yerleşik hale gelmeleri gerekir.

Yanlış bir şey yapmıyorsun ve bu senin hatan değil.

Bebeklerin hepsi farklıdır ama anlaşılmak için çok çalışırlar.

Beden dilini, yüz ifadelerini, seslerini ve ağlamalarını not etmeye çalışın çünkü bunlar size neye ihtiyaç duyduklarını söyleme yollarıdır.

İlk başta bu büyük bir zorluk gibi görünebilir, ancak onların farklı çığlıklarının ve jestlerinin ne anlama geldiğini ne kadar çabuk anladığınıza şaşıracaksınız.

Umarım içgüdülerinize güvenme konusunda kendinizi daha güvende hissedersiniz.