Yeni döneme tanıklık etmek

Abone Ol

16 Nisan’da sandığa gidiyoruz. Türkiye bundan önce de çeşitli vesilelerle referanduma gitti ama bu seferki başka. Cumhuriyet tarihinde yeni bir başlangıç yapılıyor. Çok başlı, vesayetçi ve sık sık darbelere maruz kalan sistem yerini tek başlı ama denetimli, sorumlu bir modele bırakıyor.

Yeni Anayasa paketinde 18 madde var ve bu paketin referandumda yüzde elliyi geçmesi halinde çok önemli değişikliklere tanık olacağız. Yeni bir dönem açılacak ülkemizin önünde. Artık koalisyonlar olmayacak. 367 krizi, iktidar-cumhurbaşkanı anlaşmazlığı, gensorularla meclisi kilitlemek, askeri darbelerle tehdit etmek, yargı vesayeti, sorumsuz cumhurbaşkanı olmayacak. Cumhurbaşkanının Meclisi fesh etme keyfiyeti olmayacak çünkü bu fesihle kendisini de fesh etmiş olacak ve kendi yasal süresi olan beş yılı tamamlamadan birinci dönem hakkı bitecek. İkinci dönem de yine erkenden fesh ederse bu sefer tekrar aday olamayacak.

Cumhurbaşkanı’nı destekleyen parti Meclis’te çoğunluğu sağlayamazsa Meclis’in çoğunluk yapısına uymayan hiçbir kanun geçmeyecek. Cumhurbaşkanı mecburen Meclis’teki muhalefetle işbirliği yapmak zorunda kalacak. Diyelim ki hiçbir şekilde anlaşma olmuyor ve kanun çıkmıyor. Bu sefer Cumhurbaşkanı mevcut kanunlarla ülkeyi yönetecek. Olağanüstü Hal ilan edip Kanun Hükmünde Kararname çıkarma ihtimali de Meclis’e rağmen yok. Çünkü Olağanüstü Hal’in uygulanması için Meclis’ten karar çıkması gerekiyor yoksa Olağanüstü Hal ilan etse dahi ortadan kalkıyor.

Bakanlar Meclis dışından olacak, Meclis içinden seçilecek bakan varsa Milletvekilliği otomatikmen düşmüş olacak. Bakanların partisiz olması da çok önemli artık milletin talepleri direk millet tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı tarafından tek kademeli ve hızlı bir şekilde çözülecek. Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek ve askeriye direk Cumhurbaşkanına bağlı olacak. Artık askerin komuta kademeyi kullanarak darbeye teşebbüsü ve darbe yapması imkansız hale gelecek.

Cumhurbaşkanının daha önce vatana ihanetle sınırlı sorumluluğu bu yeni paketle tam denetimli ve sorumlu cumhurbaşkanlığı haline gelecek. Cumhurbaşkanı tüm uygulamalarıyla Meclis’e hesap verecek ve beş yılda birde millete hesap verip ikinci defa seçilmek için oy isteyecek.

En çok konuşulan bu anayasa paketiyle eyalet sisteminin önü açılıyor iddiası tamamen hayal değil yalan mahsülü. Bunun yanında milletvekili sayısı 600’e çıkıyor ama hiçbir işlevleri yok iddiası yine yalanlarla dayalı. Tam aksine TBMM bundan böyle asıl görevi olan kanun yapma, kanun değiştirme, denetim görevlerini yerine getirecek. Ve Cumhurbaşkanını bile fesh edebilecek.

Kısacası Yeni Anayasa Paketini lütfen okuyalım. Okuduktan sonra inanıyorum ki taraftar olmanıza gerek kalmayacak. Yahu Erdoğan neredeyse ben oradayım dersek Erdoğan varsa hayır diyenlerle aynı seviyeye düşmüş oluruz. Türkiye’nin bu yeni paketle önü açılıyor ve bizler de bu tarihi ana tanıklık etmiş oluyoruz. Bunun için dersimize çok iyi çalışmalı, iyi niyetli ama tereddütlü, endişeli, kafası karışık arkadaşlarımıza, dostlarımıza sabırla bunu anlatmalıyız.

Kalbi mühürlü, kulakları gerçeğe kapalı, gözleri gerçeği görmek istemeyen dostlarımıza da Allah kalp ve zihin açıklığı versin diyelim yine de.