Ekonomi

Yeni araç kayıtları Ekim ayında artış gösterdi: Almanya ve İspanya öne çıktı

AB’de yeni araç kayıtları Ekim ayında %1,1 artış gösterdi. Almanya ve İspanya’daki güçlü performans, genel yükselişi desteklerken İtalya ve Fransa’da düşüşler yaşandı.

Abone Ol

Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği’nin (ACEA) son raporuna göre, Avrupa Birliği’nde (AB) yeni araç kayıtları Ekim ayında %1,1 oranında artış gösterdi. Almanya ve İspanya’daki güçlü performans bu yükselişi tetiklerken, İtalya ve Fransa’daki düşüşler dikkat çekti.

Ekim ayında Almanya’da yeni araç kayıtları %6 artarak son üç aydaki düşüş trendini tersine çevirdi. İspanya’da ise %7,2’lik bir artış kaydedildi. Ancak İtalya’da yeni araç kayıtları %9,1, Fransa’da ise %11,1 oranında azaldı.

2024’ün ilk 10 ayında AB genelinde yeni araç kayıtları %0,7 artışla 8,9 milyon birime ulaştı. Bu dönemde İtalya’da %0,9, İspanya’da ise %4,9 oranında artış yaşanırken, Almanya’da %0,4 ve Fransa’da %2,7 oranında düşüş görüldü.

Elektrikli Araçlarda Gerileme

ACEA Genel Müdürü Sigrid de Vries, batarya elektrikli araçlar (BEV) ve hibrit araç satışlarındaki düşüşe dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Pilin şarj altyapısının yetersizliği, yüksek enerji fiyatları ve teşvik eksikliği gibi sorunlar, tüketicilerin sıfır emisyonlu araçlara geçişini engelliyor. Bu alanda daha somut adımlar atılması gerekiyor.”

Yılın ilk 10 ayında batarya elektrikli araç (BEV) kayıtları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,9 azaldı. Bu düşüşün en büyük nedeni Almanya’da %26,6 oranındaki ciddi gerileme oldu. Buna rağmen Ekim ayında BEV kayıtları %2,4 artarak 124.907 adede ulaştı.

Hibrit araçlarda da benzer bir tablo yaşandı. İlk 10 ayda %7,9 oranında düşüş görülürken, Ekim ayında bu oran %7,2 oldu. Hibrit araçların pazar payı, bir önceki yılın Ekim ayındaki %8,4’ten %7,7’ye geriledi.

Elektrikli Araç Talebindeki Düşüşün Nedenleri

Elektrikli araçlara olan talep, dünya genelinde olduğu gibi AB’de de son aylarda ciddi bir düşüş gösterdi. AB’nin Çinli elektrikli araç üreticilerine daha yüksek tarifeler uygulaması ve bu şirketlerin devlet destekleri aldığı yönündeki iddialar, Çin araçlarını daha pahalı hale getirdi. Bu durum, zaten yüksek yaşam maliyetleri ve artan faiz oranlarıyla mücadele eden Avrupalı tüketicilerin elektrikli araç alımında daha temkinli davranmasına yol açtı.

Küresel ekonomideki yavaşlama ve artan jeopolitik belirsizlikler de tüketici güvenini olumsuz etkileyerek, otomotiv sektöründeki bu düşüşün diğer nedenleri arasında yer aldı.