Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik” yeniden gündem oldu. 100 günün altında evini kiraya verecek olan ev sahipleri için izin belgesi almak; apartman, site maliklerinin onayını gerekiyor. Bu nedenle 100 günlük sınırda sezonluk konut kiralama durumu ön plana çıkıyor.
Konut sahipleri için günlük kiralık ev ruhsatı alma rehberi
Günlük ev kiralama konusunda yapılan yasal düzenleme ile artık günlük kiralanacak evler pansiyon statüsüne dahil edilmiştir. Bu düzenleme ile turizm konutu belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Bu sayede vergi kaybının önüne geçilmesi ve usulsüz işlemlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, günlük kiralanacak evlerde konaklayacak olanların kimlik bilgileri emniyete bildirilmektedir, böylece aranan kişilerin ve kanun kaçaklarının kolayca bulunması sağlanmaktadır. Bu düzenleme ile sektörde daha şeffaf bir yapı oluşturulması ve güvenli bir konaklama ortamı sağlanması hedeflenmektedir.
İzin belgesi almanız için yapmanız gerekenler
Genel başvuru belgeleri:
Belge almak için öncelikle E- Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurmak gerekiyor. Fiziksel başvuru kabul edilmiyor.
Başvuru için bağlantılar:
e-Devlet bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/ktb-turizm-amacli-kiralanan-konut-izni-7918
Kültür Bakanlığı bağlantısı: https://vatandas.ktb.gov.tr/konut-belge-basvuru/login
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS): https://ptt.etebligat.gov.tr/login
Turizm konutu ruhsatı almak için başvurunuzu en geç yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde yapmanız gerekmekte. Bu süreyi geçirmeniz halinde cezai işlem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Turizm ve Kültür Bakanlığından belirli bir ücret karşılığında turizm konutu ruhsatı plaketi almanız gerekmektedir. Bu plaketin konutunuzun kapısına asılması zorunludur.
Apartman dairesinde yaşayan bir ev sahibi olarak, turizm konutu izin belgesi almak için tüm kat maliklerinin onayını almanız gerekecektir.
Site içerisinde bulunan bina blokları için, turizm konutu ruhsatı başvurusunda bulunmak istiyorsanız, tüm sitedeki değil, konutun bağlı olduğu binadaki kat maliklerinden izin almanız yeterli olacaktır.
Başkasından kiraladığınız bir evi ev sahibinin haberi olmadan turizm konutu olarak işletirseniz cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Gerekli Belgeler
Güncel tapu kaydı
Yapı kayıt belgesi
Kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi
Yapancılar için pasaport numarası, yabancı kimlik no ya da vergi kimlik no
Ticaret siciline kayıtlı ise, ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası
Ticaret siciline kayıtlı değilse; Vergi Kimlik numarası (Üniversiteler, vakıflar, dernekler vs.)
Yetkili Temsilcilerinin TC kimlik kartı, yabancı olması halinde pasaport fotokopisi ve imza örneği olan belge noter onaylı imza beyannamesi, imza sirküleri
100 gün üzeri kiralamalar
100 günü aşan kiralamalar için yasada konusu geçen zorunluluklara tabi olunmuyor. Ancak dikkatli olmak gerekiyor. Yeni yasa kapsamında olmasa da mevcut uygulanan kira yasa ve düzenlenmelerine tabii tutulma konusu devam ediyor. Bu nedenle mevcut yasaya göre hareket etmek gerekiyor.
İzinsiz kiralamalarda ceza
İzin belgesi almadan turizm amaçlı evinizi kiraya verirseniz kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanıyor. İzin belgesi alarak faaliyette bulunmak isteyenler için ise 15 gün süre verilecek.
15 süre sonunda izin belgesi almadan faaliyete devam edenler için bu ceza 500 bin liraya çıkacak ve bir kez daha 15 gün belge alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Üçünçü kez aynı durumu devam ettirenlere ise ceza 1 milyon lira olarak uygulanacak.