Dünya

Yasakçı Almanya çıldırdı

Abone Ol

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ankara’nın Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izni vermemesini eleştirdi. Gabriel “Alman parlamentosuna şantaj yapılmasının tahammül edilemez olduğunu” söyledi. Neue Osnabrücker Zeitung’a bir demeç veren Dışişleri Bakanı Gabriel “Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini sadece ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de bırakamaz” diye konuştu.

FETÖ’CÜLERE KALKAN OLDU

Türkiye’nin Almanya’ya sığınan FETÖcülerin iadesi için ‘şantaj’ yaptığını iddia eden Gabriel, “Kim bize Alman anayasasının sağladığı sığınma hakkını dikkate almama konusunda baskı (şantaj) yapmaya kalkarsa ve milletvekillerinin Alman askerlerini ziyaret etmesine bizim politik sığınma arayanları işkence ve tutuklanmaları pahasına iade etmemiz durumunda izin verecekse, o zaman granit gibi bir Almanya ile karşılaşır. Biz böyle bir şeye geçmişte müsaade etmedik, gelecekte de etmeyiz” diye konuştu.

“İNCİLİK’TEN ÇEKİLELİM” ÇAĞRISI

İncirlik Üssü’ne alternatif arayarak Türkiye’ye sözde gözdağı vermeye çalışan Almanya Federal Meclisi’nde bulunan muhalefet partileri de Alman askerlerinin İncirlik’ten derhal çekilmesi için ortak bir önerge verdi. Yeşiller ve Sol Parti’nin önergesinde “Alman Ordusu bir parlamento ordusudur ve parlamenter kontrol her an mümkün olmak zorundadır. Alman Ordusu o nedenle derhal İncirlik Üssü’nden (Türkiye) çekilecektir” ifadeleri yer aldı. Muhalefet önergenin bugün mecliste oylanmasını istiyor.

ÜRDÜN’E ‘İNCİRLİK’ ZİYARETİ

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, haftasonu Ürdün’e giderek ‘İncirlik Hava Üssü’ne alternatif olarak gösterilen Muvaffak Salti askeri üssünü ziyaret edeceği açıklandı. Alman vekillerin İncirlik Hava Üssü’ndeki 260 Alman askerini ziyaretine Türkiye tarafından izin verilmemesinin ardından Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İncirlik Hava Üssü’ne alternatif düşündüklerini ifade etmişlerdi. Merkel, İncirlik’e alternatif olarak Ürdün’ün düşünüldüğünü belirtmişti. Alman basını, Savunma Bakanı’nın Ürdün’ün başkenti Amman’a bu haftasonu yapacağı ziyaretin, Almanya’nın İncirlik üssünden askerlerini çekme ihtimalinin giderek yakınlaşması olarak yorumladı. Der Spiegel, Ürdün’de Alman askerlerinin muhtemel bir sevkiyatına ilişkin görüşmeler gerçekleşeceğini yazdı.

DARBECİLER SIĞINMA İSTEDİ

Alman Bild gazetesi, iki Türk generalin salı gecesi Almanya’dan sığınma talebinde bulunduklarını öne sürdü. Gazete, Frankfurt Havalimanı’nda siyasi sığınma talebinde bulunan üst düzey iki generalin 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı yönünde iddialar olduğunu yazdı. Bild gazetesi konuya ilişkin haberinde, iki generalin sığınma taleplerinin ön incelemesinin tamamlanmasının ardından, Hessen eyaletinde yer alan Giessen kentindeki kampa götürüleceklerini duyurdu.