Ekonomi

Yaş çay fark ödemesinin esasları belirlendi

Yaş çay yaprağı üreticilerine kilogram başına yapılacak 200 kuruşluk fark ödemesinin kullanım esasları belli oldu. Üreticilere, dekar başına en fazla 2 bin 766 kilograma kadar yapılan satışlar için destek sağlanacak.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı "Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2024 Yılı Ürünü Yaş Çay Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde 2024 yılı üretim sezonunda üretilen yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteği ile ilgili usul ve esaslar düzenlendi. 

Ruhsatlı üreticilere, 2024'te yaş çay yaprağı üreterek satış yapanlar dahil, kilogram başına 200 kuruş fark ödemesi yapılacak. 2024 üretim sezonunda ruhsatlı olan üreticiler, kamu ve özel sektördeki satışları üzerinden fark ödemesi desteği alacak.

İlk defa destek almak isteyen üreticilerin, 31 Aralık'a kadar yaş çay sattıkları işletmelere başvuruda bulunmaları gerekiyor. Ruhsatlı üreticilerin 2024 yılında ürettikleri yaş çay miktarları, ruhsatlı alanlarıyla ilişkilendirilecek.