Gündem

Yargıda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM gündemine gelecek

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve yargıda çeşitli düzenlemeler içeren 22 maddelik kanun teklifi, bu hafta TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

Abone Ol

AK Parti, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yeni yargı paketine ilişkin çalışmalarını tamamladı.

Bu teklifin içeriği, noterliklerin tatil günlerinde çalışmasını, boşanma davalarındaki süreleri ve istinaf aşamasındaki yargılama süreçlerini kapsıyor.

Özellikle boşanma davalarında yapılan düzenleme ile, boşanma davasının reddedilmesinin ardından ortak hayat kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmeleri için beklemeleri gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Türk Medeni Kanunu'nda yapılacak bir değişiklikle, boşanma sebebiyle açılan davanın reddi ve bu kararın kesinleşmesinin ardından bir yıl geçmesi durumunda, eğer ortak hayat yeniden kurulamazsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve bu durumda eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebilecek.

Ayrıca, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki değişiklikle devlet üniversiteleri tarafından Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) açılması mümkün hale gelecek. Bu düzenlemelerin, yargı süreçlerini hızlandırması ve hukuki belirsizlikleri azaltması hedefleniyor.