Güncel

Yangınlar için yardım çağrısı ne kadar masum?

Türkiye’nin ciğerlerini yakan yangın haberleri peşe peşe gelirken sosyal medya üzerinden yapılan uluslararası yardım çağrıları gündem oldu.

Abone Ol

Hicret YÜCEL- ÖZEL HABER

Türkiye’nin güneyinden, kuzeyine; doğusundan batısına kadar pek çok şehrinden yangın haberleri geldi. İtfaiye ve ekiplerin hızlıca müdahalesi sonucu pek çok yangın söndürülürken, nemin az olduğu ve rüzgârın artışının olduğu bölgelerde ekiplerin tüm sonuçlarına rağmen henüz devam yangınlar bulunuyor. Yetkililer, cansiperane şekilde yangınları söndürmek için ter dökerken, sosyal medya hesaplarında Türkiye’nin yetersiz olduğu iddiaları ve uluslararası yardım çağrıları yapılıyor. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ülke genelinde toplam 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir. Sosyal medyada bazı hesaplar ise Türkiye’nin yangınla olan mücadelesini dünyaya aciz şekilde göstermeye çalışarak, ülkeyi dış müdahaleye açmak, aciz göstermek, itibarını kaybettirmek ve bunun gibi farklı motivasyonlarla organize edip bilgi kirliliğine neden oluyor. Ülkedeki yangınların aylardır bu amaçla hazırlanıyormuş hissiyatı veren görsellerle ve binlerce sahte K-Pop hesaplarıyla "Türkiye'ye müdahale edin, yangınları söndüremiyor" tarzı yabancı dillerde paylaşımlar yapılarak ülkeyi yetersiz şekilde göstererek halkı yanlış bilgilendirme ve dezenformasyona neden olmakta ve bu tarz bilgiler ile dış dünyaya karşı itibarsızlaştırmayı hedeflemektedir.

3 GÜN ÇOK ÖNEMLİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının meydana geldiği şehirlere giderek gerekli incelemelerde bulundu. Devletin tüm imkânları ile yangını kontrol etmek için seferber olduğunu söyleyen Yumaklı;

“Meterolojik veriler Cuma, Cumartesi ve Pazar olarak 3 gün boyunca yüksek risk olduğunu bize söylüyor. Dolayısıyla biz Orman Teşkilatı olarak, valiliklerimiz olarak, tüm kamu kurumlarımız olarak alarm durumundayız bu 3 gün için. Çok düşük nem, yüksek şiddette rüzgâr ve yine yüksek derecede hava sıcaklığı. Bunlar yangın oluşması için ortam hazırlayan unsurlar. Bizlerin bu müdahale kabiliyeti ve kapasitesi bir yere kadar. Vatandaşlarımızın desteği olmadan bu mücadeleden galip çıkmak mümkün değil. O yüzden tekraren bu 3 günde özellikle hatta bundan sonra da Eylül’ün 15’ine kadar üst düzeyde hassasiyet rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesaplarından bot hesaplar ile yabancı dillerde uluslararası çağrılar yapan binlerce hesap Türkiye’nin yangınlara müdahelesinde başarılı olmadığını ve gece görüşlü helikopter olmadığı için İzmir’deki yangının sönmediğini iddia etti Bunun üzerine ise Bakan Yumaklı İzmir’de incelemelerde bulunarak bir takım açıklamalarda bulundu.

3 ADET GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER MÜDAHELEDE BULUNDU

 İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkiindeki ormanlık alanda başlayan yangında iddia edilen gece görüşlü helikopterlerin bulunmadığına dair iddiaları yanıtlayan Yumaklı:

“Hava araçlarımızı çıkan yangınların tamamında kullanıyoruz. 3 gece görüşlü helikopterimiz çalıştı. Ancak onların da bir uçuş süresi var. Pilotların dinlenmesi var. İkmal yapacaklar, iniyorlar ve kalkıyorlar. Şu an için sabaha kadar gece görüşlü herhangi bir şey çalışmayacak. Zaten ihtiyaç da yok. Şu anda arkada gördüğünüz yerde arkadaşlar hattı oluşturmuş vaziyette.

 Hava araçları yangını söndürmez. Sadece şiddetini azaltır. Yerdeki arkadaşları, siz belki onları ışıklarından görüyorsunuz. Yangını o arkadaşlar söndürür. Yeri geldiğinde 1 kilometre hortum çekerler. Alevlerin arasında onu söndürürler. Tepe yangını denilen bir şey var, ağaçların üst kısmının yanması. Onlara hava araçları su attıklarında aşağı indirir, ama en önemlisi de bu kara ekipleri yangını söndürür. Her yerde böyledir. Elbette ki önemsiz demiyorum. Ama birisi birisinin alternatifi değildir, tamamlayıcısıdır." diyerek devletin gerekli teçhizata sahip olmadığı iddialarının doğru olmadığını belirtti.

 “GECE BOYU ORGANİZE KÖTÜLÜKLE DE MÜCADELE ETTİK”

Yumaklı, gece boyunca alevlerle canhıraş mücadelenin sürdüğünün altını çizerken "Gece boyunca organize kötülükle de mücadele ettik" diyerek, yangınlarla ilgili yapılan sosyal medyadaki dezenformasyonlara tepki gösterdi.

 

PANİK OLUŞTURMAK İÇİN KASITLI YAPILIYOR"

"İnsan ülkesine niye bunu yapar" sözleriyle tepkisini dile getiren Yumaklı şöyle devam etti;

“Uluslararası çağrılar var mesala. Bizim uluslararası çağrıyı gerektirecek herhangi bir hususumuz yok ki. Panik oluşturmak için yapılıyor maalesef. Hep söyledik; bizim, ilgili arkadaşların, valiliklerin açıklamalarını baza alın. Başka ülkeler, başka şehirlerdeki yangınlar sanki İzmir'deki yangınmış gibi servis edildi. Bütün vatandaşlarımıza bu tür dezenformasyonlara kanmamalarını; bizlerin açıklamalarını takip etmelerini rica ediyorum." dedi.

Türkiye’nin 72 farklı bölgesinde çıkan yangınlardan pek çoğu söndürülürken yangını fırsat bilerek dezenformasyona yol açan binlerce hesap Türkiye’yi dünyadaki diğer ülkelere karşı küçük düşürmek ve yangınlara karşı müdahele edemediği iddiası ile uluslararası basına ve dünyaya yabancı dilde şikâyet ediyor.

Uzmanlar tarafından, “Global Call For Turkey” tag’ının benzerinin 2021’de gerçekleşen orman yangınlarında da “Help Turkey “ kampanyası ile aynı şekilde sosyal medyada pek çok kişinin paylaştığı çağrıya benzetildi.  Türkiye’yi yangınlara müdahalede yetersiz göstererek dünyaya şikâyet edip yardım edilmesini talep eden kişiler bunu neden ve ne için yaptıklarını ise açıklamayarak bunu yapmaya devam ediyor. Paylaşımı yapan hesapların ise bot hesaplar oldukları ve hashtag ile çok daha fazla kitleye ulaştırmak için açıldıkları tespit edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "İzmir'deki ve diğer bölgelerimizdeki yangınlara gerekli müdahale yapılmıyor" iddialarının dezenformasyon olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili bilgi kirliliği yapan hesapların araştırılıp soruşturmanın yapılacağı da bildirildi.

İzmir'deki yangınlara ilişkin bilgi verilen açıklamada, İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi'ndeki yangına 5 uçak, 11 helikopter, 127 arazöz, 13 TOMA, 68 su tankeri ve diğer araçlarla birlikte toplam 596 araç ve 2 bin 965 personel ile müdahale çalışmalarına devam edildiği belirtildi. Sancaklı Mahallesi'nde 170, Doğançay Mahallesi'nde 500, Zübeyde Mahallesi'nde 50, Onur Mahallesi'nde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşın tahliye edildiği bilgisi verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hava araçları, ülke genelinde 15-16 Ağustos'ta çıkan orman yangınları nedeniyle 2 bin 134 sorti yaparak alevlere 7 bin 662 ton su attı.

Manisa, Bolu, İzmir, Aydın, Karabük ve Muğla'daki 6 orman yangınını söndürme çalışmaları ise halen sürüyor.