Bilim ve teknoloji

WhatsApp’ın ‘bir kez görüntüle’ özelliği yalnızca bir gün dayanabildi!

WhatsApp’ın mahremiyet odaklı ‘Bir Kez Görüntüle’ özelliği, bir kez daha güvenlik açığı ile gündemde. Meta'nın geçtiğimiz hafta kapattığı düşünülen güvenlik açığı, sadece bir gün sonra beyaz şapkalı hackerlar tarafından yeniden keşfedildi. İşte olayın detayları…

Abone Ol

Ufuk Coşkun – Diriliş Postası

Meta’nın, WhatsApp kullanıcılarının özel medya içeriklerini sadece bir kez görüntüleyebilmesi için geliştirdiği ‘Bir Kez Görüntüle’ özelliği, adeta “Sonsuza Dek Görüntüle” haline geldi! Zengo adlı bir siber güvenlik ekibi, bu özelliğin sanıldığı gibi güvenli olmadığını ve silinmiş görünen medya dosyalarının tekrar kurtarılabildiğini ortaya çıkardı.

Whatsapp’ın ‘bir kez görüntüle’ özelliğinde önemli bir güvenlik zafiyeti!

İlk kez Ağustos 2021’de kullanıma sunulan bu özellik, fotoğraf ve videoların bir kez görüntülendikten sonra otomatik olarak silinmesini sağlıyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Zengo, Meta’ya bu özelliğin halen açıklar barındırdığını rapor etti. Meta, sorunun farkına varır varmaz bir güncelleme yayınladı, ancak yapılan testler sorunun köklü bir çözüm getirmediğini gösterdi.

Zengo’nun kurucu ortağı Tal Be’ery, Meta’nın attığı adımları önemsediklerini, fakat medya dosyalarının halen uygun olmayan şekillerde geri getirilebildiğini belirtti. Bu durum, WhatsApp kullanıcılarının gizliliğini riske atmaya devam ediyor.

Meta’nın güvenlik açığına çözüm bulma çabaları yetersiz kaldı

WhatsApp’ın güvenlik ekibi hızlı bir müdahale gerçekleştirmiş olsa da, açık hala tam anlamıyla kapatılamadı. Bir kez görüntülenmesi gereken dosyalar, çeşitli yazılımlar tarafından geri getirilebiliyor. Bu da WhatsApp kullanıcılarının kişisel medya dosyalarının mahremiyetini tehdit eden ciddi bir güvenlik sorunu yaratıyor.

Görünen o ki Meta, WhatsApp’ın bu özelliğini tamamen güvenli hale getirmek için daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalacak.