Dünya

Vuhledar’ın düşüşü: Ukrayna güçleri iki buçuk yılın ardından geri çekildi

Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde yoğun çatışmalara sahne olan Vuhledar’a havadan bir bakış. Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki stratejik noktası Vuhledar, Rus saldırısının ardından düştü.

Abone Ol

Moskova'nın bu kasabayı ele geçirmesi, iki buçuk yıl sürdü. Bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinin geleceği açısından ne anlama geliyor?  

Ukrayna askeri komutanlığı, Çarşamba günü Vuhledar'daki güçlerinin geri çekildiğini doğruladı. Kalabalık kaynaklı izleme sitesi DeepState'e göre, Rus askerleri Salı günü Batı ve Güney'den ilerleyerek bu kömür madeni şehrine girdi.  

Amerika merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Moskova'nın kuvvetlerinin kasabanın kuzeydoğusunda da ilerlediğini bildirdi. Pazartesi ve Salı günleri yayımlanan coğrafi olarak belirlenmiş görüntüler, Rus güçlerinin Vuhledar'ın çeşitli bölgelerinde Rus bayrakları diktiğini ve serbestçe hareket ettiğini gösteriyor. Salı günü, Rus askeri blog yazarları da Rus kuvvetlerinin kasabayı ele geçirdiğini iddia etti.  

Donetsk bölgesinin valisi Vadym Filashkin, Salı günü durumu "çok zor" olarak tanımladı ve “Düşman neredeyse şehrin merkezine girdi” dedi. Çarşamba günü, Khortytsia ordu grubu resmi olarak Ukrayna güçlerinin geri çekildiğini duyurdu.  

"Yüksek komuta, personeli ve askeri ekipmanı korumak amacıyla Vuhledar'dan birliklerin geri çekilmesi için bir manevra yetkisi verdi" açıklamasında bulundu.  

Ukrayna'nın 72. Mekanize Tugayı, kasabayı neredeyse iki yıl boyunca savundu. Şu anda Ukrayna'daki kayıpların boyutu bilinmiyor, ancak düzenli bir geri çekilmenin daha büyük kayıpları önlemeye yardımcı olduğu düşünülüyor.  

Rus Kuvvetlerinin Sıradaki Hedefi Ne Olacak?

Rus askerleri, 2022’nin başında tam ölçekli işgalin başlamasından bu yana kasabayı ele geçirmeye çalışıyordu. Vuhledar, Moskova'nın güçlerinin kasabayı kuşatma girişimleri sırasında son haftalarda ve aylarda sayısız saldırıya dayanmıştı.  

ISW, Rus kuvvetlerinin Vuhledar sonrasında hızlı kazançlar elde edip edemeyeceğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Şimdi, önce kasabayı tamamen temizlemeleri gerekecek "bunu gelecekteki saldırılar için kullanılabilir bir konum haline getirebilmek için" şeklinde ekledi. Ukrayna'nın savunma pozisyonları ise Vuhledar’ın kuzeydoğusunda yer alıyor.