Vizyon 2030 Türk iş insanları için büyük fırsat

Abone Ol

Önce 27 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti ardından geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’n Ankara’ya gelişi.

Bu iki ziyaret 4 yıldır derin dondurucuda bekleyen Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini yeniden rayına oturtmak için çok önemli iki adım oldu. 

Uluslararası ilişkilerde zaman zaman büyük krizler yaşansa da ülkeler ortak bir masa etrafında bir araya gelerek sorunların çözümünü zamana bırakabiliyorlar. Türkiye’nin Körfez İş Birliği Teşkilatı tarafından Katar’a uygulanan ambargoda Doha yönetiminin yanında durması, Türk Suudi Arabistan ilişkilerini neredeyse kopma noktasına getirmişti.

Aradan yıllar geçti. Türkiye Körfez siyasetinde geri adım atmadı, Katar ile olan ilişkisini aynen devam ettirdi. Körfez İş Birliği Teşkilatı bu üç yıllık ambargonun sonunda Katar ile yeniden masaya oturdu. Olması gereken de zaten buydu.

Şimdi bu sınamalardan geçmiş iki ülke Türkiye ve Suudi Arabistan gelecek nesilleri de ilgilendiren yeni döneme odaklanmış durumda. Karşılıklı ziyaretler geçmişin izlerini silmeyi ve yeni bir perde açmayı hedefliyor. Her iki ülkenin de iradesi bu yönde.

Suud Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın ziyareti sırasında Riyad’dan çok kritik isimler de Ankara’ya geldi. Ziyaret liderler düzeyinde sembolik gibi görünse de aslında bunun çok daha ötesinde bir geleceğe işaret ediyor. Ortak bildiride söylenildiği gibi; iki ülke arasında “Yeni iş birliği dönemi” başlıyor.

Bu iş birliği ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel birçok alanı kapsıyor. Türkiye ve Suudi Arabistan geçmişe bakmadan geleceğe yeni bir sayfa açıyor. Artık hem ülkelerin hem de bölgenin kalkınması için ortak çalışmalar yapılacak. Tabi ki bunun askeri tarafını da iyi takip etmek gerekiyor.

Bu ziyaret Körfez’in en önemli ülkesiyle Türkiye arasında özellikle karşılıklı yatırımlar anlamında çok daha büyük açılımlara imkân sağladı. Veliaht Prens 2015 yılında “Vizyon 2030” adıyla 15 yıllık yeni bir ekonomik kalkınma projesi başlattı. Ekonomisinin yüzde 70’ini petrol gelirlerinden sağlayan Riyad yönetimi artık ürün çeşitliliği olan bir ülke olmayı hedefliyor. Üretim, sağlık, turizm, eğitim, madencilik, altyapı ve perakende sektörü gibi alanlarda büyük yatırımlar yapılacak.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Birliği ve DEİK tarafından Ankara’da ortaklaşa organize edilen yuvarlak masa toplantısında işte bu proje çerçevesinde konular ele alındı. İki ülke arasında son yıllarda 103 milyar olan ticaret hacminin hızlıca artırılması kararı alındı.  Suud yönetimi Türkiye’ye uyguladığı ambargoları kaldırdı.

Toplantıda konuşan Suudi Arabistan Ticaret Odaları Birliği Başkanı Aclan Bin Abdülaziz el Aclan, Türk iş insanlarına açık çağrıda bulunarak “Vizyon 2030 kapsamında ticaret başta olmak üzere birçok alanda yatırımlar yapın” dedi. 

Toplantıda konuşulan yatırım alanları arasında gıda güvenliği, enerji, müteahhitlik, inşaat, petrokimya, bilgi teknolojileri, sanayi, lojistik hizmetleri, sağlık hizmetleri, emlak ve kültür gibi başlıklar var.

Yani liderler üzerlerine düşeni yaptı, artık sıra bu ilişkileri güçlendirecek adımlarda.