Güncel

"Vietnam ile işbirliği yapmaya hazırız"

Vietnam'ın 79. Milli Günü, Ankara'da düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Vietnam'ın Ankara Büyükelçisi Do Son Hai'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Vietnam ile yakın işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Abone Ol

Resepsiyonda, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende, Bozay Türkiye ile Vietnam'ın diplomatik ilişkilerinin 1978'den bu yana dostane bir şekilde sürdüğünü belirtti. Geçen yıl ticaret hacminin 2,3 milyar ABD dolarına ulaştığını ve hedeflerinin bu rakamı 4 milyar ABD dolarına çıkarmak olduğunu söyledi. Bozay, ticari ilişkilerin yanı sıra bilim, teknoloji, kültür, eğitim, yenilikçilik ve diğer hizmet alanlarında işbirliklerini güçlendirme kararlılığında olduklarını ifade etti. Ayrıca, eğitim alanında Türkiye'de eğitim gören daha fazla Vietnamlı öğrenci görmekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Bozay, Vietnam ile çok taraflı platformlarda yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını ve Vietnam'ı Güneydoğu Asya'da dinamik bir ortak olarak gördüklerini vurguladı.

Vietnam Büyükelçisi Do Son Hai, iki ülkenin 45 yılı aşkın diplomatik ilişkilerinde önemli gelişmelere tanıklık ettiklerini söyledi. Vietnam'ın Türkiye'yi ekonomi, yatırım, ulusal savunma, güvenlik ve ticaret alanlarında öncelikli bir ortak olarak gördüğünü belirtti. Ayrıca, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh'in 2023'te Türkiye'yi ziyaretinin, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 45. yılına denk geldiğini ve ilk kez bir Vietnam Başbakanının Türkiye'yi ziyaret ettiğini ifade etti. Hai, Türkiye'nin bölgedeki büyüyen rolünden duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

Etkinlikte, Bozay ve Hai tarafından Türkiye ve Vietnam bayraklarının yer aldığı pasta kesildi ve davetlilere Vietnam mutfağından çeşitli yemekler sunuldu.