Referandumdan önceki gece “Yarın Dersim, Zilan, İstiklal Mahkemeleri, İskân Kanunu, medreseler, Menderes, 28 Şubat, 15Temmuz vs. hesabını soracağım için heyecandan uyuyamıyorum” demiştim. Meşru dairede, sandıkta hesabını sorduk, huzurluyum elhamdülillah.
Milletimiz, 16 Nisan Pazar günü sandığa gidip üzerine düşen vazifeyi yerine getirdi. Referandum, yaklaşık %51,5 ile “Evet” lehine sonuçlandı. “Evet” oyları beklenenin altında olsa da yeni sistem millettin takdirini aldı. Millet, ayağına pranga olan mevcut vesayet sitemini (ışıklar içinde yatsın) teneşire koydu!
Fiziki sindirme, korkutma ve mobbing sonucu giden Kürt oyları, emniyet sağlanınca geri geldi. Bundan sonra yürütülecek doğru politikalar, bu oranı 2007 oranlarına yaklaştıracaktır. Şunu da gözden kaçırmayın. Türk milliyetçiliğine çalışan MHP ile ittifak yapıldığı halde Kürtler Erdoğan’ı yine bırakmadı, bu nüans mühim.
Mhp’nin katkısının beklenenin altında kaldığı aşikâr. Bahçeli’nin, partisi içindeki onca baskıya, bölünmeye rağmen sağlam duruşu da takdire şayan. Partili takipçileriyle elinden geleni yaptı.
Net olarak şunu diyebilirim ki “Evet” oyları bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına verilen oylardır. Bir kısım yerler hariç, parti organlarının etkisi çok sınırlı kaldı. Akparti’nin “Akp”lileri “Brütüs”lüklerini yaptılar! (Ayriyeten, Ak Parti’nin kendi içerisinde bir revizyon, öz eleştiri, arınma ihtiyacı da hasıl olmuştur, sonraki yazılarda detaylıca yazarız.)
Her şeye rağmen Reis-i Cumhuruna sahip çıkan milletimle gurur duydum. Yekûnda destek veren, sahiplenen mesele millet ve memleket olunca teferruatları bir kenara koyup akl-ı selim davranan herkesin, bütün Kürt seçmeninin, ülkücü seçmeninin başımız üstünde yerleri var. Millet ve memleketin safında durdular, yüke omuz verdiler, “Anadolu devrimi’ne devam” dediler.
Hususi olarak üzerinde durmak gerektiğine inandığım konu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan değişim ve dönüşüm. Bu değişim ve dönüşümü rakamsal ifadeler net ortaya koyuyor. Bazı illerin 1 Kasım sonuçları ve 16 Nisan’daki sonuçları şöyle:
Diyarbekir 1 Kasım: %22, 16 Nisan: %32
Mardin 1 Kasım: %28, 16 Nisan: %40
Hakkâri 1 Kasım: %11, 16 Nisan: %32
Şırnak 1 Kasım: %11, 16 Nisan: %28
Van 1 Nisan: %30, 16 Nisan: %43
Bingöl 1 Kasım: %64, 16 Nisan: %73
Bitlis 1 Kasım: %43, 16 Nisan: %59
Muş 1 Kasım: %33, 16 Nisan: %50
Kars 1 Kasım: %35, 16 Nisan: %50
Ağrı 1 Kasım: %27, 16 Nisan: %43
Batman 1 Kasım: %28, 16 Nisan: %43
Bariz bir fark var ve referandumun kabul görmesinde belirleyici ve büyük etken oldu. Bu tablo iyi analiz edilmeli ve bundan sonra bu desteği maksimum seviyeye çıkarmak için çalışılmalıdır.
Anadolu, bir destan yazdı. Anadolu, bir ihtilal yaptı. Anadolu, vesayet denen dev uru bünyesinden söküp attı. Anadolu, “ben elitlerden, iltimaslılardan, müstemleke Batı(l) kuklalarından, AB(D)’nin ‘yerli’ bekçilerinden büyüğüm” dedi. Anadolu, birilerine “sizi manda yaptırmayacağım” dedi!