Vergi memurları kiracıların kapısında!

Abone Ol

Mehmet Şimşek vergide göz açtırmıyor.

Kira beyannamesi bildirmeyenler yandı.Kiracıların kapısına vergi memurları dayandı.

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren kira beyannamesi süresi 1 Mart itibariyle başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu sene kiracıları da sürece dahil etti ve vergi memurları kiracıların kapısına gidip kirayı elden mi, yoksa bankadan m?  verdiklerini soruyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etmişti.

Çalışmanın detaylarında kapı kapı gezip kiracıları tespit etmek oldu.

Kira gelirleri mercek altına girdi.

Mehmet Şimşek'in vergi kontrolleri kiracıları da kapsadığını bildirmişti. Geçtiğimiz Mart ayında başlayan kira beyanname sürecine bu sene kiracılar da dahil edildi. Bu sayede vergi kaybı ve kaçağının önlenmesi ve kayıt dışı ekonominin engellenmesi hedefleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) vergide gönüllü uyumu artırma çalışmalarına devam ettiğini aktaran Şimşek, Başkanlığın, kayıtlı mükelleflere verdiği hizmetlerin yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında da denetim çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü vurguladı.

Şimşek,katıldığı bir programda kira gelirlerinin beyanname döneminin yaklaştığına işaret ederek, "Bu yılın Mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı." diye konuşmuştu.

Gayrimenkul sahiplerini nasıl mercek altına alacağı merak konuydu. Şimşek’in mercek altı detayları ortaya çıktı.  Kapı kapı dolaşan vergi memurları vatandaşa  kiracı mısınız, yoksa ev sahibi mi? sorunlarıyla karşılaşıyor.

Kimlerin beyanname doldurma zorunluluğu bulunuyor? 

2023'te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. Son gün beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında verilebilecek.

Uygulamanın amacı, vergi kaybı ve kaçakçılığının önüne geçilmesi ve kayıt dışı ekonominin engellenmesidir. GİB, bu sayede kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini ve vergi adaletinin sağlanmasını hedefliyor.