Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Yenidoğan çetesi" soruşturması hakkında Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda önemli açıklamalarda bulundu.
"Olaylara Üzülerek Bakıyorum"
Bakan Işıkhan, “Bu konu son günlerde ailelerimizi, vatandaşlarımızı derinden yaralamış bir konudur. Ben bu olaylara üzülerek bakıyorum” dedi.
"SGK'ya İntikal Ettiği İlk Andan İtibaren Soruşturma Başlatıldı"
Bakan, soruşturmanın CİMER üzerinden gelen başvurularla başladığını belirterek, “CİMER başvurusu geldiği ilk andan itibaren süreci iş birliği ve koordinasyon dahilinde yürüttük. Olay SGK’ya intikal ettiği andan itibaren soruşturmalarımızı başlattık” şeklinde konuştu. Çetenin çökertilmesi için gizli operasyonlar yürütüldüğünü vurgulayan Işıkhan, “Hastanelerdeki incelemelerimize aylar öncesinden başladık” ifadesini kullandı.
Sözleşmeler Feshedildi...
Işıkhan, özel hastanelerle ilgili süreçte, “Sözleşmeleri feshetmiş durumdayız. İncelemelerimizi tamamladık. Müfettişlerimizin raporlarına dayanarak iki hastanenin sürecini tamamladık. Sağlık Bakanlığının ruhsat iptaliyle özel hastanelerin ödemeleri durduruldu, bunlar da kapatıldı" dedi.
“Bir kuruşun dahi hesabını soracağız”
“Özel hastanelere ilişkin yapılmış ödemeler var ise tespit edilen hususlar doğrultusunda geçmişe dönük olarak faizi ile birlikte sözleşme kapsamındaki cezaları tahsil ediyoruz” diyen Işıkhan, “Bu insanlık dışı olay CİMER’e gelen bir şikayet üzerine ortaya çıktı. Vatandaşlarımızdan ALO 170 ve CİMER üzerinden bize bildirilen her konuyu titizlikle takip ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı da özellikle vurgulamak istiyorum. Bugüne kadar SGK’nın her kuruşunu takip ettik, bundan sonra da bir kuruşun dahi hesabını soracağız” dedi.
Özel Hastaneler ve Gereksiz Testler
Bakan Işıkhan, özel hastanelerde gereksiz testlerin yapıldığı algısına dair de açıklamalarda bulundu. “Müfettişlerimiz ihbar ve şikayetlere bağlı harekete geçiyor, bazen planlı bir şekilde incelemelerini yapıyor. Biz özel hastaneler başta olmak üzere tüm sağlık hizmeti sunucularını bu kapsamda değerlendiriyoruz” dedi.
Yapay Zeka Kullanımı
Yapay zekanın kullanılmasına değinen Işıkhan, “Yapay zekadan faydalanarak milyonlarca reçetenin gözden geçirilmesi bize bir hata payı verecek, bazen bu sapmaya bağlı olarak aykırı uygulamalarda kaçak, gerek duymayan incelemeler yapıldığı zaman bunları rahatlıkla gözlemleyebileceğiz. Bu çok iyi bir sistem” şeklinde konuştu.
EYT ve Emeklilik Sistemine İlişkin Açıklamalar
Bakan, EYT ile ilgili olarak da önemli bilgiler verdi. “EYT’nin maliyeti 2023 yılında yaşlılık aylığı, bayram ikramiyesi toplamı yaklaşık 210 milyar TL. 42.1 milyar TL prim kaybımız var” diyen Işıkhan, EYT emeklilerinin ortalama aylığının 17 bin TL olduğunu belirtti. Ayrıca, “Kısa sürede emekli olmayı tercih edersek tabi ki emekli aylığımız düşük olacaktır. En düşük emekli aylığını biz 12.500 TL’ye çıkardık. Ancak 50-60-80 bin TL emekli aylığı alan vatandaşlarımız da söz konusu” ifadesini kullandı.
Kayıt Dışı İstihdam
Kayıt dışı istihdam oranına da değinen Işıkhan, “Her dört çalışandan biri kayıt dışı. Mücadele kapsamında yoğun çaba içerisindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışma hayatında gerçekleştirdiğimiz politikaların sonucunu alıyoruz” dedi.
Asgari Ücret: "Aralık Ayında Süreci Başlatacağız"
Asgari ücretle ilgili süreci de değerlendiren Işıkhan, “Aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. Komisyon toplanacak, çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve işçiyi, işvereni memnun edecek rakamın gündeme gelmesi ve karar verilmesi söz konusu olacaktır” şeklinde konuştu.
Bakan Işıkhan, açıklamalarında “Bütün vatandaşlarımızdan ricam; sağlıklı iken çalışmaya, üretmeye devam etmeleri. Bu, ülkemizin ekonomik anlamda büyümesine katkıda bulunacaktır” dedi.
Bakan Işıkhan, yenidoğan çetesi soruşturması ile ilgili yürütülen çalışmaları titizlikle takip edeceklerini ve vatandaşların da bu süreçte aktif bir şekilde katkıda bulunmalarını beklediklerini vurguladı.