20 Ocak’ta öğrenciler, bir dönemi daha hayırla nihayete kavuşturdular. O beklenen finalde kaygılı, meraklı ve heyecanlı şekilde karnelerini alıp korku, hüzün, sevinç, mutluluk gibi duygulara büründüler. Bu finalde aileler de öğrenciler kadar heyecanlıydı. Kimisi çok üzüldü, kimisi çok sevindi. Kimisi yeterli bulmadı, kimisi, buna da şükür, dedi. Sonuç olarak tüm eğitim camiası yine bir dönemin sonuna, yine bir tatilin başına geldi!
Evet, bir yandan şehit haberleri geliyor… Bir yandan suikast ve saldırılar düzenleniyor ülkemize. Bizse bu karışık ortamların akabinde çocuklarımızı tatile çıkarıyoruz…
Peki, bu zamanda tatil olur mu?
Aslında tatilin yeri ve zamanı olacağını düşünmüyorum. Genel olarak tatil mantığının yanlış anlaşılmasına karşıyım. Rahmetli Aliya, “Savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir!” derdi. Eğer tatil planlarımızı, düşmana benzer bir şekilde gerçekleştiriyorsak, belki de o zaman terör örgütlerine, düşmanlara karşı yenilgimizi söz konusu edebiliriz.
“Hocam, azıcık tatile çıktık, bizi düşman yenilgisine uğrattınız!” diyebilirsiniz tabii ki. Bu bakış açısı size karamsar gelebilir. Fakat şunu dile getirmeliyim ki bence bu devirde Müslüman âleminin bilmeden yardım ve yataklık ettiği en büyük terör örgütü ne yazık ki tatildir, miskinliktir, atalettir! Hep bu tatiller bizi bizden etmiş, işe yaramaz bedenlere hapsetmiştir.
Çünkü tatil, çalışan bir fabrikayı kapatmak, su isteyen bitkileri sulamamak demektir. Yani insanı işlevsiz hale getirip tembelliğe sevk etmektedir. İnsanın bedenini, beynini, ruhunu uyuşturup köreltmeye yönlendirir. İşleyen demirin işlevini geciktirir. Tempoyu düşürür; üretim ve gelişime engel koyar.
Tatile karşıyım! Lakin tatile karşı olmaktan kastım dinlenme ve yorgunluğu üzerinden atmaya karşı yönelik bir düşünce değil. Dinlenmek, insanın en doğal hakkı… Anlattığım beynin, bu ara dinlenme süresinde antrenmansız kalıp körelmemesi gerektiğini savunmaktır. Ve bu 15 günlük ara, sizler tarafından çocukların tatil algılayışını değiştirmelerine vesile olabilecek en güzel fırsat olabilir. Onlara kişisel yeteneklerini geliştirmek için uğraşmak, miskinlikten kurtulmalarını önleyecek aktivitelerle beslemek ve ikinci döneme motive etmek gibi durumlarda yardımcı olabilirsiniz. Sanal, dijital dünyalarda yaşamaktansa; telefon, tablet vb. teknolojik aletlerle kendilerini köreltmelerindense onları sağlıklı aktivitelerle besleyip beyin işlevlerini daha aktif hale getirmelerini sağlayabilirsiniz.
Allah, ataleti üzerimizden atabilmeyi nasip etsin inşallah.
Selam ve dua ile…