Ekonomi

Valencia, aşırı turizmi durdurmak için nasıl tedbir alacak?

Diğer güney Avrupa turist destinasyonları arasında çok fazla turist ve pahalı yerel kiralar nedeniyle protestolar düzenleyen yerler arasında Lizbon, Venedik ve Barselona da bulunuyor.

Abone Ol

İspanya'nın Valencia bölgesi, lisanssız ve kara borsa kısa dönem kiralık daireler ve Airbnb tarzı daireler için 600.000 €'ya kadar para cezası uygulamaya hazırlanıyor. Bu, bölgedeki aşırı turizmi durdurma girişimi olup, aynı zamanda yerel kamu tesislerine ek baskı yapıyor ve önemli Avrupa turistik destinasyonlarında kira fiyatlarını artırıyor.

Airbnb analiz şirketi Airbtics'e göre, Valencia'daki ortalama Airbnb veya kısa dönem kiralık konaklama yerlerinin ortalama doluluk oranı %79 olup, yılda 288 gece rezerve ediliyor. 2023 yılında, günlük ortalama 93 € fiyatla, ev sahipleri yıllık ortalama 27.000 € gelir elde etti.

Bu yılın 15 Nisan itibariyle, Airbtics'e göre 9.128 aktif Airbnb ilanı vardı. Valencia'da kısa dönem kiralamalar için en çok talep gören mahalleler arasında Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda ve Valencia Katedrali bulunuyor.

Ancak, İspanya'daki kısa dönem kiralık pazar sadece Airbnbs ile sınırlı değil. Bu nedenle, zaten çok köklü bir pazar ve yerel ekonomiyi desteklemede önemli bir rol oynuyor.

Kara ekonomi endişe verici güvenlik sorunlarına yol açıyor

Son aylarda, hem yerel ev sahipleri hem de İspanya'nın kazançlı kısa dönem kiralama pazarına girmek isteyen yabancı göçmenler tarafından yönlendirilen kara borsa kiralık dairelerde artış yaşandı.

Valencia turizm yetkilisi Nuria Montes, Financial Times'a verdiği demeçte bu kara borsa kiralamalar hakkında şunları söyledi: "Konaklamada herhangi bir tür yeraltı ekonomisine izin veremeyiz. Her türlü kontrolden kaçarlar. Açıkçası, vergi ödemezler. Sahiplerin çalışanlarına karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini bilmiyoruz.

"Ancak en önemli şey güvenlik. Müşterilerin kimliklerini yetkililere bildirme yükümlülüğüne uymuyorlar. Yangınlar, acil durumlar, tahliye planları gibi kurallara uyup uymadıklarını bilmiyoruz."

Montes'e göre, Valencia bölgesinde 50.000 veya daha fazla düzensiz kısa dönem kiralık daire olabilir.

Valencia şu anda kısa dönem kiralık sahiplerinin Valencia Turizm Kaydı'na sahip olmasını gerektiriyor. Bu lisansı almak için mülk bilgileri, mülkün planlanan kullanımı, kalite ve güvenlik standartlarına uygunluk ve sahip bilgileri gibi önemli bilgilerin sunulması gerekiyor.

Diğer gerekli belgeler arasında mülkiyet kanıtı, mülk kat planları, enerji verimliliği sertifikaları, sigorta kanıtı ve daha fazlası bulunuyor.

Valencia, Lizbon, Barselona, Venedik ve Split gibi güney Avrupa'nın turist favorilerinden biri olup aşırı turizmi kontrol altına almak için önlemler açıklayan en son yer oldu.

Barselona, 2028 sonuna kadar yaklaşık 10.000 Airbnb tarzı daireyi, geçerli bir lisansla faaliyet gösterenleri de kapsayacak şekilde aşamalı olarak kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.

Venedik, turist gruplarının boyutunu 25 kişiyle sınırlayacağını ve kruvaziyer gemilerine kısıtlamalar getireceğini duyurdu, Split'teki yerel halk ise özellikle Birleşik Krallık'tan gelen parti turistlerine karşı protesto düzenliyor.

İspanya'daki kısa dönem kiralık pazarının patlama nedenleri

İspanya, iklimi, hareketli şehirleri, zengin kültürü ve sağlam altyapısı nedeniyle uzun süredir Avrupa'nın turizm merkezi olmuştur. Son birkaç yılda bu, geleneksel oteller yerine villalar, kır evleri ve daireler gibi konaklama seçeneklerinde patlamaya yol açtı.

Devam eden yaşam maliyeti krizinde, tatiller ve kısa dönem kiralık daireler, otellere çok fazla harcamak istemeyen turistler için daha ucuz bir alternatif sağlıyor. Birçok durumda, daha esnek, daha fazla olanak sunan ve daha fazla mahremiyet sağlayan daha otantik bir tatil deneyimi de sunuyorlar.

Dijital rezervasyon hizmetlerinin ve online platformların artışı, kısa dönem kiralık dairelerin hızla artmasına da katkıda bulunmuştur. Tatilciler için çeşitli seçenekleri rezerve etmek daha kolay hale geldi. Birçok durumda, şüpheli online rezervasyon siteleri de lisanssız ev sahiplerinin mülklerini daha ucuz fiyatlarla listelemesine izin vererek daha fazla ziyaretçi çekmiştir.

Aynı zamanda, İspanya'daki emlak şirketleri de sık sık büyük getiri vaat ederek İspanya'nın kısa dönem kiralık pazarına daha fazla yabancı mülk sahibi ve yatırımcı çekmek için yoğun şekilde yatırım yapıyorlar.