Dünya

UNRWA Genel Komiseri: Gazze'de açlık tekrar baş göstermeye başladı

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail saldırıları altında Gazze'de açlığın yeniden ortaya çıktığını açıkladı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'ndeki insani duruma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Lazzarini, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Gazze'de açlık tekrar yayılıyor." ifadesini kullandı ve bölgedeki insani krizin boyutlarını ortaya koydu.

Gıda Yardımındaki Kesintiler

Lazzarini, Ağustos ayında 1 milyon, Eylül ayında ise 1,4 milyon Gazzelinin gıda yardımı alamadığını belirtti. Açlığın yeniden baş göstermesinin nedeninin "tamamen insan kaynaklı" olduğunu vurgulayan Lazzarini, işgal altındaki Gazze'de ekili alanların yüzde 70'inin yok edildiğini kaydetti. Bu durum, bölgede tarımsal üretimin azalmasına ve gıda güvenliğinin tehlikeye girmesine neden oluyor.

Gıda Malzemelerine Erişim Sıkıntısı

UNRWA Genel Komiseri, 100 bin metrik tondan fazla gıda malzemesinin, erişim kısıtlamaları, güvenlik sorunları ve hasarlı yollar nedeniyle Gazze dışında mahsur kaldığını ifade etti. Gazze'deki nüfusun tamamının yalnızca insani yardıma bel bağlamak zorunda kaldığını dile getiren Lazzarini, "Yardımların ulaştırılmasındaki kısıtlamalar ve gecikmeler, yerinden edilmiş aileler için zaten vahim olan durumu daha da kötüleştiriyor." dedi.

Kış Koşulları ve Acil İhtiyaçlar

Kış mevsiminin yaklaşması ve hava koşullarının kötüleşmesiyle birlikte, yeterli insani yardım malzemelerinin eksikliğinin daha fazla acıya yol açacağına dikkat çekti. Lazzarini, Gazze'deki ve bölgedeki insanların yaşadığı acılara son vermek için "acilen ateşkes" yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, esirlerin serbest bırakılması, yeni geçiş yollarının açılması ve yardıma muhtaç Gazzelilerin güvenli erişiminin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.