Dünya

Unilever Rusya'daki varlıklarını satarak ülkeden ayrılan son şirket oldu!

Unilever, Rusya-Ukrayna savaşının iki buçuk yılı aşkın bir süresi sonunda Rusya'daki işletmesini satarak ülkeden çekildi. Şirket, rakiplerine kıyasla Rusya'da daha uzun süre kalmıştı.

Abone Ol

Uluslararası dev Unilever, Rusya’daki iştiraki Arnest Group’a satarak, savaşın başlamasından bu yana Rusya'dan çekilen birçok Batılı şirketin arasına katıldı. Rus üretici Arnest Group, son yıllarda ülkeden çekilen birçok Batılı işletmeyi satın almıştı.

Financial Times’a göre yaklaşık 600 milyon euro değerindeki bu anlaşma, Unilever’in Rusya ve Belarus’taki tüm işletmelerini kapsıyor. Şirket, Axe, Horlicks, Ben & Jerry’s ve Lipton gibi dünya çapında bilinen markaların üretimini gerçekleştiriyor. Unilever, güzellik, beslenme, ev bakımı, kişisel bakım ve dondurma gibi beş ana alanda faaliyet gösteriyor.

Unilever CEO’su Hein Schumacher, yaptığı açıklamada, "Unilever, Rusya’daki tüm varlıklarını ve dört fabrikasını Arnest Group’a satmıştır. Bu anlaşma, aynı zamanda Belarus’taki işimizi de kapsıyor. Rusya'daki operasyonlarımızın satışını tamamladık ve bu süreçte IT platformlarının ayrılması, tedarik zincirlerinin bölünmesi gibi karmaşık adımlar atıldı" dedi.

Batılı Şirketler Rusya'yı Terk Ediyor

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana HSBC, Volkswagen, Renault, Heineken ve Danone gibi birçok Batılı şirket, Rusya'dan çıkmak için ya faaliyetlerini durdurdu ya da varlıklarını sattı. Ancak Unilever ve Nestlé gibi devler, diğerlerine kıyasla daha uzun süre Rusya'da kaldı, bu durum da ciddi eleştirilerle karşılandı. 

Bazı şirketler için Rusya’da uzun süre kalmak, kâr odaklı bir karar olmaktan çok hükümetin çıkışı zorlaştıran önlemleri nedeniyle oldu. Batılı şirketlerin varlıklarına el koyma girişimleri ve değer düşürme çabaları, bu şirketlerin ayrılmasını geciktirdi ve hukuki süreçleri başlattı.