Ekonomi

UniCredit, Commerzbank’teki hissesini artırmak için ECB onayı arıyor

İtalyan banka UniCredit, Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank'taki hissesini %30’a çıkarmak için Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) onay talep ediyor.

Abone Ol

İtalyan bankası UniCredit, Commerzbank AG’deki hissesini %30’a kadar artırmak için ECB'ye başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Il Messaggero'nun haberine göre, bu hamle, Almanya’nın ikinci büyük bankasının tamamının satın alınmasının yolunu açabilir.

Bu haberin ardından Commerzbank hisseleri 2012’den bu yana görülmemiş bir seviye olan 15,85 euroya kadar yükseldi, ardından hafif bir gerileme yaşandı. UniCredit hisseleri ise %0,6 oranında değer kazandı.

UniCredit, geçen hafta Commerzbank’ta %9 hisse satın aldı. Bu hisselerin %4,5’ini Alman hükümetinden, kalan %4,5’ini ise kamu yatırımcılarından aldı. Bu satışın ardından Alman hükümetinin Commerzbank’taki hissesi %12’ye düştü, ancak hükümet hala en büyük hissedar konumunda.

Bu satış, Alman hükümetinin Commerzbank’taki hisselerini azaltma planının ilk adımı oldu. 7 Eylül'de yapılan basın açıklamasında, hükümetin bankadaki hissesini azaltmak istediği belirtilmişti.

UniCredit, daha önce Commerzbank'taki hissesini %10’un üzerine çıkarmak istediğini ve %9,9 eşiğini aşmak için gerekirse düzenleyici onay alacağını açıklamıştı. Almanya yasalarına göre %30’luk bir hisse, bankanın tamamının satın alınmasını zorunlu kılabiliyor.

ECB ve Avrupa Politikası

Avrupa Merkez Bankası, bu tür sınır ötesi banka birleşmelerini destekliyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa'da finansal sektörün daha fazla entegrasyonunu desteklediğini ve UniCredit-Commerzbank iş birliğini olumlu karşılayacaklarını belirtti.

UniCredit başvurusunu yaptıktan sonra Almanya'nın finansal düzenleyici kurumu BaFin ve ECB, 60 ila 90 gün içinde yanıt verecek.

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, UniCredit’in Commerzbank’ı tamamen satın alma planına karşı çıkmanın yollarını arıyor. Bu birleşme, Almanya’nın en büyük bankası konumunu tehdit edebilir. Deutsche Bank, Commerzbank'ta kalan %12’lik devlet hissesini satın almayı da stratejik seçenekler arasında değerlendiriyor.