Ekonomi

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi cari açığın azalmasına katkı sunacak

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile akaryakıttaki vergi kayıplarının önlenmesinin ve döviz çıkışının azalmasının hedeflendiğini belirtti. UTTS'nin, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engelleyerek vergi kayıplarını önlemesi ve eşit rekabet sağlaması bekleniyor.

Abone Ol

UTTS'nin altyapısı için yerli yazılım ve donanımlar kullanılacak, bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Sistemle birlikte, akaryakıt sektöründeki veri akışının tasarımı ve altyapısı tamamen yerli olarak hazırlanacak ve 2025'te hayata geçirilecek.

Hekim, yerli üretim merkezinin faaliyete geçmesiyle yurt dışından ithal edilen donanımların yerli üretimle değiştirileceğini ve böylece cari açığın azaltılacağını vurguladı. Ayrıca, UTTS'nin veri akışı ve veri güvenliğinin tamamen yerli ekipler tarafından yönetileceği belirtildi.

UTTS, 8 milyon taşıta dijital etiket Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılmasını zorunlu kılacak ve akaryakıt harcamalarının vergi indiriminden faydalanma imkanı sunacak. Uygulamanın, vergi kayıplarını azaltması ve müşteri sadakatini artırması bekleniyor.

Sistem, akaryakıt istasyonlarının sayısını 13 bine çıkaracak ve TTS programlarının kapsamını genişletecek. Böylece, mevcut 7 bin istasyonun yanı sıra, yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonu TTS hizmeti sunacak.