Güncel

Uluğ Bey Rasathanesi nerede, hangi ülkede? Uluğ Bey kimdir, Rasathanesi'ni kim yaptı?

Abone Ol

Uluğ Bey ve Uluğ Bey Rasathanesi hakkında bilgiler araştırılıyor. Mozaik ve sırlı çini süslemelerle inşa edilmiş olan Uluğ Bey Rasathanesi'nin iç ve dış bölümlerinde, gök cisimlerinin yörüngesi, konumu ve fiziksel özellikleri ile ilgili resimler bulunuyor. Yapının bahçesinde ise devasa bir Uluğ Bey heykeli de yer alıyor. Peki Uluğ Bey Rasathanesi nerede, hangi ülkede? Uluğ Bey kimdir, Rasathanesi'ni kim yaptı? İşte detaylar.

ULUĞ BEY RASATHANESİ NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Uluğ Bey Rasathanesi Özbekistan sınırları içerisindeki Semerkant şehrinde inşa edilmiştir. 3 katlı bir gözlemevi olan bu yapı, inşa edildikten sonra birçok bilim insanının yetişmesine de katkı sağlamıştır. Ali Kuşçu, Gıyaseddin Cemşid, Kadızade Rumi gibi astronomi bilginleri bu rasathanede yetişmiştir.

Uluğ Bey'in bir suikast sonucu yaşamını yitirmesi ile birlikte rasathane yerle bir edilmiştir. Bunun yanında rasathanede çalışan bilim adamları da dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edilmiştir. Ardından rasathane yüzyıllar boyu unutulmuştur. Rus arkeolog Vassily Vyatkin tarafından 1908 yılında yapılan kazı çalışmaları sonunda rasathanenin kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.

ULUĞ BEY KİMDİR, RASATHANESİ'Nİ KİM YAPTI?

Uluğ Bey'in asıl adı Muhammed Taragay'dır. Bilinen adıyla Uluğ Bey, Türk matematikçilerinden ve Timur İmparatorluğu'nun 4. Sultanıdır. Aynı zamanda Timur'un torunu olan Uluğ Bey'in 1394 senesinde Sultaniye kentinde dünyaya geldiği rivayet edilir. Ölüm tarihi 27 Ekim 1449 olarak bilinmektedir.

Uluğ Bey Rasathanesi 1420 yılında, Uluğ Bey'in katkıları ile yapılmıştır.