Dünya

Ukrayna'da nüfus savaşın başından bu yana 10 milyon azaldı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, Rusya'nın 2022 yılında başlattığı savaşın Ukrayna nüfusu üzerinde ciddi etkiler yarattığını açıkladı. Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Bauer, Ukrayna nüfusunun savaşın başlamasından bu yana 10 milyon kişi azaldığını belirtti.

Abone Ol

Rusya’nın işgali sonrasında Ukrayna’da doğum oranının büyük bir düşüş yaşadığını ifade eden Bauer, kadın başına bir çocuk seviyesine gerileyen doğurganlık oranının dünyadaki en düşük oranlardan biri olduğunu söyledi. İstikrarlı bir nüfusu korumak için gereken kadın başına 2.1 çocuk doğurganlık oranının Ukrayna’da büyük ölçüde düştüğünü vurguladı.

Savaştan Kaçan Mülteciler ve Kayıplar

Ukrayna’nın nüfusunun azalmasında yurt dışına kaçan milyonlarca mülteci önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Bauer, Ukrayna’dan kaçan 6.7 milyon mültecinin büyük bölümünün Avrupa'da yaşadığını kaydetti. Ayrıca savaşın yol açtığı ölümler de nüfus kaybının diğer büyük nedeni. Kesin rakamlara ulaşmanın zor olduğunu belirten Bauer, tahminlere göre on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılında 50 milyonun üzerinde olan Ukrayna nüfusu, Rusya'nın işgalinden önce, 2021 yılında 40 milyon civarına kadar gerilemişti.