Gündem

UETD Türkiye adına lobi faaliyeti yürütüyor

Abone Ol

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Makedonya Başkanı Salih Utaş, yaptığı açıklamada, Birliğin hedeflerini ve UETD Makedonya’nın faaliyetlerini değerlendirdi.

Utaş, UETD’nin 2004’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Almanya’nın Köln kentinde kurulmuş, hâlihazırda 16 ülkede teşkilatlanmasını tamamlamış bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlattı.

“Türkiye lobisi olarak çalışmalar yapıyoruz”

UETD’nin önce Bosna Hersek, ardından Makedonya olmak üzere Balkanlar’da da teşkilatlandığını ifade eden Utaş, UETD’nin asıl amaçlarından birinin lobicilik olduğunu dile getirerek, “Bakın bugün Avrupa’da baktığınız zaman bir FETÖ lobisi, PKK lobisi, Ermeni lobisi, Yahudi lobisi mevcut. Biz de UETD olarak Türk lobisi, Türkiye lobisi olarak çalışmalar yapıyoruz. Avrupa’daki siyasi otoritelere, siyasi kişilere Türkiye’de olan, bölgemizde olan olayları doğru şekilde, objektif şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız lobicilik çalışmalarını çok önemli buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa diasporası Makedonya’yı örnek almalı

“Makedonya’da asli unsur olarak bulunan 100 bin civarında Türk insanımız var” diyen Utaş, Makedonya’nın ve buradaki Türklerin önemine değinerek, şöyle devam etti: “Bugün Avrupa’ya baktığımız zaman en erken gitmiş vatandaşımız 70 yıldır orada. Dolayısıyla vatandaşlarımız, diasporamız hala kendini oraya göçmüş, sonradan gelmiş hissediyor. Lakin Makedonya’ya baktığımızda 500 yıldır burada yaşayan Türkler, kendini buralı hissediyor. Dolayısıyla 100-200 yıl sonra Avrupa’daki diasporamızın Makedonya’dan öğreneceği, alacağı çok tecrübeler var. Biz UETD Makedonya olarak işte 500 yıldır burada yaşayan Türklerin tecrübelerini Avrupa’ya da aktarma konusunda çalışmalar yürüteceğiz. O anlamda Makedonya çok önemli.”