Spor

UEFA "Bozkurt" işaretine ceza verir mi? Bozkurt işaretine ceza gelecek mi?

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenip çeyrek finale yükseldiği maça attığı 2 golle damga vuran Merih Demiral, bozkurt işaretiyle gol sevinicini yaşadı. Almanya İçişleri Bakanı bozkurt işareti hakkında soruşturma talep etti, UEFA konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Abone Ol

26 yaşındaki Milli Futbolcu Merih Demiral, Avusturya maçının ardından attığı 2 gol ile birlikte gol sevinciyle yaptığı bozkurt işareti ile gündeme oturdu. Almanya İçişleri Bakanı'nın soruşturma talebinin ardından harekete geçen UEFA bozkurt işareti ile ilgili soruşturma kararı aldı. Peki, UEFA "Bozkurt" işaretine ceza verir mi? Bozkurt işaretine ceza gelir mi?

UEFA, "BOZKURT" İŞARETİNE CEZA VERİR Mİ?

EURO 2024 son 16 turu maçında Avusturya'yı 2-1 mağlup eden A Milli Takım'ın gollerini atan Merih Demiral, tarihi karşılaşma sonrası bozkurt işaretli sevinciyle  sosyal medyada gündem oldu. 40 yıl sonra Avrupa Şampiyonası'nda bir maçta 2 gol atmayı başaran ilk savunma oyuncusu olan Merih, sevincinin sosyal medyada gündem olması ile ilgili açıklama yaparak, "Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim.Tribünlerde de yapanları gördüm. Türkiye’de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım.Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim." ifadelerini kullandı.

 Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'ın Merih Demiral'ın sevinci sonrası açıklamaları ve UEFA'nın kararı olayı başka bir boyuta taşıdı. Bakan Faeser, X hesabından Merih'in sevincini şu sözlerle eleştirdi:

"Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez.UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz."

Alman Bakan'ın Merih Demiral'ın sevincine soruşturma istemesinin temel nedeni; Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın bozkurt sembolünü kullanan Ülkücü Hareketi "Almanya'daki Türk aşırı sağı" olarak tanımlaması ve "iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı" olarak değerlendirmesinden ötürü kaynaklıyor ve Almanya'nın iç huzurunu tehdit ettiği iddiasının olması.

Bu sözlerin ardından harekete geçen UEFA, "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Merih Demiral ile ilgili soruşturma açtı. UEFA'dan yapılan açıklamada, "Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır" denildi ve konuyla ilgili olayın detaylarıyla inceleneceğini duyurdu. 

UEFA, MERİH DEMİRAL'A CEZA VERECEK Mİ?

UEFA'nın Disiplin Talimat 31 (4) maddesine göre; başarılı futbolcu Merih Demiral'a sadece para cezası verilmesi ya da 1 ila 4 maç ceza sahalardan men kararı alınması gündemde. 

UEFA'nın bozkurt sevincini "Aşırı sağcıların kullandığı siyasi sembol" olarak kabul etmesi durumunda Demiral 1-4 maç ceza alacak ve çeyrek finalde oynama hakkını kaybedecek. Başarılı oyuncu ancak soruşturmadan sonra aklanabilir. Bu nedenle UEFA'nın kararı hem başarılı oyuncunun kariyeri hem de Milli Takımı'n turnuvadaki ilerleyişi açısından büyük bir önem arzediyor. 

UEFA'nın açıklamaları sonrası, Dışişleri Bakanlığı tarafından Merih Demiral'a destek mesajı geldi.

Öte yandan Alman Bakan'ın açıklamaları sonrası Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Milli Takım'da gözler karar için UEFA'ya çevrilmiş durumda.