Deprem, Türkiye'nin zengin bir tarihî kültüre sahip illeri olan Hatay ve Gaziantep’teki yöresel lezzet markalarını olumsuz bir şekilde etkiledi. Türkiye geneline hizmet veren birçok restoran ve lezzet noktası zarar gördü. Ancak insanlar evlerini ve iş yerlerini yeniden inşa etmeye başladıkça bu lezzetler de yeniden canlanacaktır, diye düşünüyorum. Bu iki ilin yöresel lezzetleri, farklı kültürlerin bir araya gelmesi ile oluşan bir mutfağın ürünü olduğundan Türk Gastronomisi açısından çok değerlidir. Hakeza Bursa da tarihî birçok lezzetinin yanı sıra genellikle koyun ve keçi sütünden yapılan yöresel peynirleri ile epey ünlüdür. Mihaliç, Gemlik, İnegöl, Göynük ve odun kömürü peyniri gibi. Türkiye'nin kültürel mirasının bir parçası olan yöresel lezzetleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteren markalarımıza sahip çıkılmalı. Yazımda bahsedeceğim bu yöresel markalardan ilki, Gaziantep yöresinin lezzetlerini herkese ulaştırma gayretinde olan Zeytinhan. İkincisi, Bursa’nın yöresel peynirlerini şirden mayasıyla doğal şekilde üreten Akçalar Peynircilik. Üçüncüsü ise Hatay İskenderun’da uzun yıllardır pastanecilik yapan Victoria Patisserie’nin Yöresel Hatay ürünleri.
Zeytinhan, Gaziantep
“Gurme Lezzet Markası”
Gaziantep’te köklü bir ailenin mensubu Murat Şerbetçi tarafından kurulan Zeytinhan, Gaziantep’ten tüm Türkiye’ye hizmet veren gurme bir lezzet markası. Gaziantep seyahatimden İstanbul’a döner dönmez evime Zeytinhan ürünlerinden oluşan kocaman bir paket geldi. Bu yöresel lezzetlerden Şerbetçi ailesinin ne kadar muhteşem bir iş yaptığı anlaşılıyor.
Omaç Gaziantep Mutfağı
Son Gaziantep ziyaretimde kısa da olsa uğradığım yerlerden biri de “Omaç Gaziantep Mutfağı” idi. Murat Şerbetçi’nin, kardeşi Ayşe Esra Şerbetçi ile birlikte yönettiği ve babaannelerinden kalan eski bir taş konakta tadına baktığım yemekler âdeta birer lezzet şâheseriydi. Yine ailenin kurduğu yöresel lezzet markası Zeytinhan ise çok geniş yöresel bir ürün yelpazesi ve online satış kanalı olan bir marka. Firmanın ürünleri arasında salçalar, baharatlar, pul biberler, Antep fıstığı, kuru yemişler, kuruluklar, kurutulmuş sebzeler, tatlı sucuk, muska, lokum, peynirler, zeytinler, yağlar, nar ekşisi, sumak ekşisi, kahveler, çaylar, bal, pekmez, reçel, bakliyat, doğal hazır çorbalar, sirkeler, turşular ve doğal sabunlar bulunuyor.
Zeytinhan isminin hikâyesi ve ürünlerin kalitesi
Murat Şerbetçi, “’Ölmez ağaç’ zeytinden aldığımız güçle bir asrı devirdik. Tüm çabamız, daha çok sofrayı sıvı altınla ışıldatırken, sağlığa sağlık katmak. Bir de ana yurdu Anadolu olan zeytin ve zeytinyağının adını, uluslararası arenada da duyurmak.” diyerek markanın ismini aldığı “zeytinin” kutsallığına ve önemine atıfta bulunuyor. Tarihte kutsal kitaplarda ve birçok kuruluş efsanesinde “Zeytin, bütün ağaçların ilkidir.” şeklinde geçiyor diye de ekliyor. Zeytinhan ürünlerinin çoğu cam kavanozlar içinde itinayla paketleniyor ve özel hava dolu ambalajlar içerisine konularak gönderiliyor. Baharatlar ağzı hava almayan, kapağı vakumlu kavanozlarda ya da ağzı kilitli poşetlerde havası alınarak hazırlanıyor. Gerek baharatlar gerekse pul biberler ambalajı açılmadan serin, kuru ve gün ışığı olmayan yerlerde en az bir yıl tazeliğini koruyabilir. Nar ekşisi ve Sumak ekşisi dayanıklı gıda ürünleri olup yıllandıkça lezzetlenirler. Antep peyniri, yaylada otlarla beslenen keçilerin sütünden yapılıyor.
Akçalar Peynircilik; Bursa
“Şirden Mayalı Peynir”
Akçalar Peynircilik 1962 yılında Ali Şen tarafından Bursa’da kuruluyor. Dört kuşaktır oğulları ve torunları tarafından yönetilen markanın ilk şubesi Bursa Cumhuriyet Caddesi’nde açıldıktan sonra Tuz Pazarı, Fevzi Çakmak Caddesi ve Armutlu şubeleri devreye giriyor. Bu yılın başlarında ise İstanbul Kadıköy’e beşinci şube açılıyor.
Doğal şirden mayalı peynir
İstanbul Kadıköy’de açılan beşinci şubelerini yerinde görmek ve hayırlı olsun dileklerimi iletmek için gittiğimde orada Hakan Şen ile karşılaştım ve ayaküstü biraz sohbet ettik. Kısaca derlediğim notlarıma göre Akçalar Peynircilik, Türkiye'nin yöresel özelliklerine göre hayvansal şirden mayası ile geleneksel peynir çeşitleri üreten markaların başında geliyor. Diğer taraftan üretemediği peynirleri ise güvenilir yerlerden yine şirden mayası ile temin ederek müşterilerine ulaştırıyor; Erzincan tulum peyniri, Kars kaşar peyniri, Erzurum çeçil peyniri, Ezine beyaz peyniri, Manyas Mihaliç peyniri gibi. Ayrıca dükkânlarını birer şarküteri gibi işleten Şen ailesi, Kars balı, dünyaca ünlü Gemlik zeytini ve yine kendi ürettikleri %100 dana sucuğu ve diğer şarküteri ürün çeşitlerini de tüm şubelerinde bulunduruyor. Aynı zamanda marka bu doğal ve geleneksel tatları uygun fiyata sunuyor.
Güvenilir gıda ön planda
"Yıllardır aynı lezzet, aynı kalite ve aynı güvenle hizmet veriyoruz. Ürünlerimizde tazelik ve güven çok önemli. Müşterilerimiz bize tam güvenerek alışveriş ediyorlar. Bu sayede de yakınlarına ve dostlarına tavsiye ediyorlar.” diyen Hakan Şen, güvenilir gıda olma özelliklerini ön planda tutarak beklentilere uygun hizmet, kalite ve hijyenden ödün vermeden, ulusal standartlara ve yasal gerekliliklere uygun olarak ürünlerini müşterilerine sunduklarını belirtiyor. Akçalar Peynircilik, Türkiye’de kaliteli bir peynircilik hizmeti için tuzsuz bebek loru, bebek kaşarı ve keçi sütünden natürel bebek peyniri gibi ürünlerini üreterek yenilik ve fark oluşturmaya devam ediyor. Uzun yıllardır verdiği bu hizmetin yanı sıra İstanbul’da açtığı yeni mekânla da şube sayısını artırarak büyümede kararlı olduğunu gösteriyor.
Victoria Patisserie; İskenderun
“Yöresel Hatay ürünleri”
Hatay İskenderun’da 1992 yılından beri hizmet veren Victoria Patisserie, kurulduğu ilk günden bu yana kalitesinden ödün vermeden müşterilerini memnun etmeye odaklı, sağlıklı ve doğal lezzetleri olan bir pastane. Ayrıca bunun dışında “Victoria Hatay Yöresel” adıyla Türkiye’nin her yerine Hatay’ın yöresel ürünlerinin satışını yapıyor.
Yeniden Antakya Platformu Derneği
Geçen gün Kanyon AVM’de bulunan Usla Lezzet Akademisi’nde Antakya’nın öne çıkan lezzetleri eşliğinde Yeniden Antakya Platformu Derneği (YAP), “Baş Tacı Yerel Üreticimiz” ve sosyal satın alma mecrası “Sosyal Zincir” birlikte ortak bir etkinlik gerçekleştirdi. Hataylı yerel üreticiler ile yiyecek içecek sektörünün temsilcileri ve gazeteciler olarak biz de oradaydık. Deprem bölgesinde zarar gören yerel üreticilerin desteklenmesinin amaçlandığı dayanışma toplantısında Victoria Patisserie’den Banu Tahmaz ile tanıştım. YAP Kurucu Üyesi Nil Büyükyazgan, Baş Tacı Yerel Üreticimiz Platformu kurucusu şef ve yazar Jale Balcı ve Sosyal Zincir adına Doğan Çelik’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda biberli ekmek, tereyağlı kömbe, Antakya simidi gibi meşhur lezzetler ikram edildi.
Depremde ağır hasar gördü
İskenderun’da 30 yıllık pastaneleri depremde ağır hasar gören Banu Tahmaz da ürünlerini satın alarak destek verenlere teşekkür edip, “Şehir dışına satışlarımız çok arttı, yeniden ayağa kalktık.” dedi. Victoria Pastanesinin tüm ürünleri tamamen el yapımı olup hiçbir katkı maddesi içermiyor ve Türkiye’nin her yerine kargo hizmeti sunuluyor. El kırması zeytin, asma yaprağı, künefe, domates salçası, içli köfte, taze çekim baharatlar, kuruluklar, soğuk sıkım zeytinyağı, tereyağlı kömbe gibi birçok ürün leziz ve sevilen pastane ürünlerinin yanı sıra ‘Victoria Hatay Yöresel’de satışı yapılıyor. Ayrıca yine bağışıklık üzerinde çok önemli güce sahip polen balı var. Ayder Kaplıca Bölgesinin Tardere mevkiinde üretilen katkısız bal içerisinde kestane, ıhlamur, orman gülü, karayemiş, kekik, yabanmersini ve daha pek çok yararlı çiçek bulunuyor. Üstelik her biri ilaçlama yapılmadan organik tarımın yapıldığı bölgelerde yetişiyor.